2011. november 30., szerda 12:59

Finisben a “Jó pályán!” projekt. Fő pillérek
    Budapest, 2011. november 30., szerda (OS) - 2011 november végén befejeződött a nők, fiatalok és 45 éven felüliek munkaerő-piaci (re)integrációját, “jó pálya  választását, valamint esély-és és béregyenlőségét elősegíteni szándékozó  Jó Pályán!   TÁMOP-5.5.1/A-10/1.projekt.

A projekt során mind a négy régióban - Miskolcon, Békéscsabán, Nyíregyházán és Várpalotán – megvalósult a pályainformációs feladatok elvégzésének megvalósítását elősegítő  Jó Pályán!  képzés, ahol a tananyagban (9 modul) olyan témák szerepeltek, mint a munkanélkülivé válás lélektani következményei; a konfliktuskezelés, az önkép és önértékelés, a munkahelykeresés gyakorlati ismeretei, a kapcsolatépítés módszertana, gyakorlati tanácsok a felvételi interjúhoz, önéletrajzíráshoz, karriertervezés, karrier-minták, munkahelyi kommunikáció és beilleszkedés, a beilleszkedést befolyásoló tényezők, a munka és a magánélet egyensúlya, a munkaviszony fajtái és jellemzői, a munkahelyi esélyegyenlőség kérdései. Az, hogy a tervezett 60 fő helyett 65 fő kapott a képzés végén tanúsítványt, a színvonalas képzők (Lege Artis Alapítvány) és érdekes tananyag mellett nem utolsósorban a szervező mentorok és mentorszervezetek (Nők a Jobb Jövőért Egyesület, Nyíregyháza; Nőknek is Esélyt Alapítvány, Miskolc; Békés Megyei Nők Egyesülete, Békéscsaba,  IRISZ  Nőegyesület, Várpalota) lelkes közreműködésének tudható be. E szervezetek egyrészt egymással is szorosabb kapcsolatot építettek ki (egyesület); másrészt újabb civil szervezeteket és résztvevőket (érdeklődőket) vontak be tevékenységükbe. A projekt további alappilléreként mind a négy régióban (Nyíregyházán, Békéscsabán, Miskolcon, Várpalotán) külön-külön megrendezésre került helyi szakmai fórumokon/műhelyekben 121 főnek volt alkalma találkozni a munkaerő-piaci integráció és az életpálya tanácsadás témájában érintett felekkel, pl. a helyi munkaügyi központok, helyi szakképzési központok, a helyi fejlesztési és képzési bizottságok, önkormányzatok képviselőivel, helyi vállalkozókkal. Az új adatbázis alapján elkészült régióbeli, foglalkoztatási profilok, munkaerőpiaci helyzetképek is bemutatásra kerültek ezeken a szakmai fórumokon.  2011. októberében Miskolcon került megrendezésre 125 fő részvételével a záró szakmai fórum. Ez több szempontból is lényeges és egyedülálló esemény volt a projekt megvalósítása során, hiszen találkozhattak a projektben résztvevő közép-dunántúliak, észak-magyarországiak, észak-alföldiek és dél-alföldiek, megoszthatták egymással gondolataikat, gondjaikat, ötleteiket; s a projekt keretein és időtartamán is túlmutató személyes kapcsolatok születtek. A záró szakmai fórum jó alkalom volt arra is, hogy számvetés készüljön a projekt eddigi eredményiről, a  képzés szakmai és gyakorlati tapasztalatairól, a Jó Pályán!  adatbázisról és a kutatás eredményekről. A projektben részt vett mentorszervezetek és a mentoráltak maguk is beszámoltak arról, hogy az ismereteken túl mit nyertek a projekt során. Pl. kapcsolatokat, barátságokat és nem utolsó sorban önbizalmat   dr. Borbély Szilvia
    Kiadó: Szakszervezetek Gazdaság és Társadalomkutatási Intézete (SZGTI) Közhasznú Alapítvány