2011. november 30., szerda 13:01

Finisben a “Jó pályán!” projekt. Kutatási eredmények
    Budapest, 2011. november 30., szerda (OS) - 2011 november végén befejeződött a nők, fiatalok és 45 éven felüliek munkaerő-piaci (re)integrációját, “jó pálya  választását, valamint esély-és és béregyenlőségét elősegíteni szándékozó  Jó Pályán!   TÁMOP-5.5.1/A-10/1.projekt. A projekt során a főpályázó SZGTI (Szakszervezetek Gazdaság és Társadalomkutatási Intézete) felhasználta, ötvözte és továbbfejlesztette a korábbi Bérbarométer (www.berbarometer.hu) és Pályainformációs tanácsadók projektben (www.palyatanacsadok.hu) kialakított jó gyakorlatait.

    A Jó Pályán! projekt végéhez közeledve számvetést kell készíteni, mit is sikerült elérni. A projekt megvalósítására az Észak-Magyarországi, az Észak-Alföldi, Dél-Alföldi és a Közép-Dunántúli régióban került sor. Először is sikerült részben felújítani a 2007/2008-ban – még a válság előtt - létrehozott Bérbarométer adatbázist (www.berbarometer.hu), legalábbis az említett konvergencia régiókat illetően. A 3500 fős minta válaszai a munkahelyi és munkaerőpiaci körülményeket illetően rámutat az utóbbi időszakban – vélhetően a válság hatására - bekövetkezett néhány markáns változásra. Ilyen pl. az, hogy a mintában résztvevők között érezhetően megnőtt a vállalkozók (önfoglalkoztatók) aránya, ami a kényszervállalkozások újabb hullámát is jelzi. Drasztikusan esett a foglalkoztatottak között a nyugdíjasok száma, s a korábbiakhoz képest jelentősen nőtt a részmunkaidőben dolgozóké (ami eddig Magyarországon kevésbé volt jellemző). Azt is látni, hogy a konvergencia régiókban nőtt a non-profit szektor, mint foglalkoztató szerepe. Nem kedvező tendencia, hogy a megkérdezettek között emelkedett a szakképzettséget nem igénylő foglalkozásúak aránya, ami nem éppen azt jelzi, hogy a magas hozzáadott értékű tevékenységek nyernének teret; sőt a közfoglalkoztatás súlyának erősödése épp az ellenkező irányba hat. Kedvezőtlen tendencia, hogy a Bérbarométer felmérés során tapasztaltakhoz képest erőteljesen esett azoknak az aránya, akik arról tudósítottak, hogy a munkahelyükön lehetőségük volt továbbképzésen részt venni. Változatlanok maradtak viszont az elmúlt években azok a szempontok, amelyeket a megkérdezettek a munkahely keresés során a legfontosabbnak ítélnek (megfelelő bér, határozatlan idejű munkaszerződés és a jó kollégák). Most is, ugyanúgy, mint a korábbi BérBarométer (www.berbarometer.hu) felmérésben a legtöbben úgy kezdik a munkakeresést, hogy megkérdezik családjukat, ismerőseiket. Nőtt azonban az internetes források szerepe, s valamelyest a munkaügyi központoké is.  dr. Borbély Szilvia
    Kiadó: Szakszervezetek Gazdaság és Társadalomkutatási Intézete (SZGTI) Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.