2011. december 5., hétfő 17:38

Alternatív Nobel-díj Geréb Ágnes támogatójának - Az amerikai bába a magyar kormány beavatkozását sürgette Geréb ügyében
    Budapest, 2011. december 5., hétfő (OS) - Először kapott otthonszüléseket kísérő bába Alternatív Nobel-díjat. Ina May Gaskin amerikai bába a stockholmi ünnepségen kritizálta Magyarországot a Geréb Ágnessel szembeni folytatott eljárás miatt. Gaskin támogatja a Szülők a Szabad Szülésért (SZASZ) mozgalom kampányát, amely Geréb szabadon bocsátásáért küzd.

    Miközben az otthonszülés egyik úttörő bábáját nemzetközileg elismert díjjal tüntetik ki, Magyarországon az otthonszülést elindító Geréb Ágnest 15 hónapja megfosztották szabadságától.  Ina May Gaskin nyugtalanítónak tartja a szülő nők jogainak tiszteletben tartását Magyarországon, ami világosan látszik a dr. Geréb ellen folytatott eljárásból is. Gaskin beszédében felszólította a Magyar Kormányt, hogy avatkozzon be, és vessen véget az igazságtalan eljárásnak.   Gerébet elsőfokon 2 év fogházbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság, közel egy éve házi őrizetben van.  Az SZASZ álláspontja szerint a bíróság kettős mércét alkalmaz: eltérően ítéli meg a kórházi és az intézeten kívüli szülést. Míg kórházi orvosok csak a legritkább esetben kerülnek büntetőbíróság elé, és perük többnyire felmentéssel zárul, a bábák ellen már egy mindennapos szülési komplikáció esetén is eljárás indul.  A szülés szabadságáért küzdő civil szervezet szerint véget kellene vetni a boszorkányüldözésnek, és az otthonszülés során történt hibákat és mulasztásokat egy bábai szakmai szervezet előtt kellene kivizsgálni. Ezzel párhuzamosan biztosítani kellene, hogy a büntetőbíróság előtt álló bábák ügyét tisztességesen és elfogulatlanul vizsgálják ki.  A szülői szervezet szerint Geréb Ágnes házi őrizetének és bírósági ügyének nem bábai tevékenysége az oka, hanem a magyar kormányok sorozatos mulasztása az otthonszülés szabályozása terén, illetve a bíróság által alkalmazott kettős mérce. Ennek lett áldozata a hazai otthonszülések elindítója, nemzetközileg is elismert bába szaktekintély.     Születésház Egyesület - Szülők a Szabad Szülésért Információk: Fazakas Pálma 0670/40-89-135
    Kiadó: Születésház Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.