2011. december 9., péntek 14:37

Az európai szociáldemokraták mélyen elítélik az MSZP betiltására irányuló törekvéseket
    Budapest, 2011. december 9., péntek (OS) - Martin Schulz, az EP Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoportjának vezetője élesen elítélte a magyar kormányt azért, amiért az a Magyar Szocialista Pártot felelőssé kívánja tenni és meg akarja bélyegezni az 1956-89 közti kommunista időszak alatt elkövetett bűnökért. A Magyar Országgyűlés azt tervezi, hogy e hónapban elfogadja a magyar alaptörvény átmeneti rendelkezéseit, amelyek a tervezet szerint a szocialistákat vádolnák a rendszerváltás előtti korszak bűneiért, és megnyitnák az utat afelé, hogy eltiltsák őket a közélettől.

    Martin Schulz kijelentette:  Európai demokratikus mércével teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy az 1989 előtti kommunista rendszer bűnei miatt bűnbaknak nyilvánítsák azt a pártot, amelyet az elmúlt húsz évben több alkalommal legitimáltak a magyar választók. Az MSZP-t nem lehet a korábbi MSZMP-vel azonosítani. Ellenkezőleg, a Magyar Szocialista Párt egyértelműen az európai alapértékek és a demokratikus hagyományok alapján működik, és, ahogyan azt az 1990 óta kormányon töltött három ciklusa is jelzi, tiszteletben tartja a jogállamiságot. A magyar kormánynak az a szándéka, hogy kizárólagossá tegye a maga politikai hatalmát, attól fél, hogy erős európai, szociáldemokrata szellemiségű ellenzéke lesz.    A Magyar Szocialista Párt felszámolására irányuló törekvés ellentétes a pluralizmus, és a képviseleti demokrácia alapelvével, amelyet a Lisszaboni Szerződés is véd, és egyértelműen sérti az EU Alapjogi Chartájában megfogalmazott gyülekezési és egyesülési szabadságjogokat.  - fejtette ki Schulz.   A Magyar Szocialista Párt volt az egyik főszereplője a magyarországi békés rendszerváltásnak a kommunista rendszer 1989-es összeomlása után. Ez a békés, tárgyalásos politikai átmenet megoldotta a legsürgetőbb politikai kérdéseket, így az átvilágítást és az igazságtételt is. Sem szükség nincsen rá, sem bármilyen erkölcsi vagy politikai indok nem támasztja alá azt, hogy megvádolják azt a pártot, amely már bebizonyította egyértelmű elkötelezettségét a demokrácia és Európa iránt.    Veszélyes precedenst teremtünk Európában, ha nem lépünk fel az ilyen törekvések ellen. Ha az Európai Unió szó nélkül eltűri azt, hogy 20 évvel a Berlini Fal leomlása után egy kormány félelmet keltsen állampolgáraiban, akkor ugyanez más tagállamokban is megtörténhet. Mindannyiunkkal megtörténhet. Az Európai Szocialista Frakció nem fogja eltűrni az ilyen törekvéseket.  - tette hozzá Martin Schulz.
    Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.