2011. december 13., kedd 13:42

Nefmi: Ne Szívj Tovább! - népegészségügyi kampánysorozat a nemdohányzók védelmében
    Budapest, 2011. december 13., kedd (OS) - A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága a - január elsején hatályba lépő - nemdohányzók védelmében történt törvénymódosításhoz kapcsolódva hatodik, egyben legnagyobb népegészségügyi kampányát indította ma útjára.

    A jövő év márciusig tartó –  Ne szívj tovább!  című - kampánysorozat a dohányzás okozta egészségkárosodásra, a leszokást segítő programokra és nem utolsósorban a törvény betartására kívánja felhívni a magyar lakosság figyelmét.
    Mint ismeretes, hazánkban 18 percenként meghal egy ember a dohányzás következtében. Naponta mintegy 70, évente pedig csaknem 30 ezer honfitársunkat veszítjük el a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek miatt. E káros szenvedély felelős a tüdőrák okozta halálozás 90-95 százalékáért, és az összes rákos megbetegedés által okozott halálozás 30-35 százalékáért. A statisztikai adatok szerint a világon 1,3 milliárd ember dohányzik rendszeresen. Magyarország sajnos a világranglista élmezőnyében van. Hazánkban minden harmadik férfi (a felnőtt férfiak 32,8 százaléka) és minden negyedik nő (a felnőtt nők 23 százaléka) napi rendszerességgel dohányzik, a személyenkénti cigarettafogyasztás pedig meghaladja az évi 2000 szálat. Ami még ennél is drámaibb tény, hogy a cigarettázás egyre fiatalabb korban kezdődik.
    A 2012. január 1-től hatályos szabályozás ezeken a számadatokon, a Magyarországot fenyegető népegészségügyi katasztrófahelyzeten   kíván változtatni.
    A civil és állami szféra mostani összefogásának eredményeként ingyenesen hívható telefonszám, blogoldal, televízió-, és rádióhirdetések, plakátok, poszterek, matricák állnak a teljes közösség rendelkezésére e fontos ügy kapcsán.
    A kampány menetét, anyagait, az aktuális információkat mától a neszivj.postr.hu blogon követhetik nyomon a látogatók, ahol a folyamatosan frissülő bejegyzések mellett az ügyet támogató parlamenti képviselőkkel és hírességekkel készült interjúkat is megtekinthetik.
    Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság a nemdohányzók védelméről szóló törvény elfogadásával és az azt támogató társadalmi összefogással reális esélyt lát arra, hogy Magyarországon olyan generációk nőjenek fel, akik nem dohányoznak.


    Nemzeti Erőforrás Minisztérium
    Egészségügyért Felelős Államtitkárság

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.