2011. december 15., csütörtök 08:57

Ne ötletszerűen döntsenek haditechnikai eszközök beszerzéséről!
    Budapest, 2011. december 15., csütörtök (OS) - Felszólítjuk a kormányt, hogy ne ötletszerűen, hanem Magyarország gazdasági teherbíró képességére és a Magyar Honvédség tényleges szükségleteire figyelemmel döntsön haditechnikai eszközök beszerzéséről!

    Önmagában nem érv egy új eszköz rendszeresítésére, hogy azokat ”térítésmentesen” kínálják. Legutóbb a Honvédelmi Minisztérium által kitörő lelkesedéssel fogadott amerikai helikopter felajánlásról derült ki - sajtóértesülések szerint - hogy kedvezményes áron is legalább 90-100 milliárd forintjába kerülne a magyar költségvetésnek.

A jövő évi költségvetési megszorítás egyik legnagyobb vesztese a Magyar Honvédség. A védelmi kiadások drasztikus csökkentése már a haderő működőképességét veszélyezteti. Ilyen körülmények között a Honvédelmi Minisztérium által kilátásba helyezett helikopterbeszerzés hosszú évekre, több kormányzati ciklusra minden más fejlesztést ellehetetlenítene, ami súlyos veszélynek tenné ki a Magyar Honvédség hadrafoghatóságát.

Óva intjük Orbán Viktort, hogy megismételje a Gripen beszerzésekor elkövetett hibáját. 2001-ben az első Orbán-kormány hadrendből kivont, elavult, a szövetségesekkel való együttműködésre képtelen repülőgépek bérletéről döntött. A szerződés hibáit a Medgyessy-kormány csak újabb, komoly anyagi áldozatvállalás árán tudta korrigálni, ami lényegében a mai napig behatárolja a honvédség fejlesztésének lehetőségeit.

Felszólítjuk a kormányt, hogy ne állítsa ismét kényszerpályára a honvédséget, és az eszközbeszerzésekről ne ötletszerűen, hanem megfontoltan, átfogó fejlesztés terv alapján döntsön!

Iváncsik Imre,
az MSZP Biztonságpolitikai kabinetvezetője,
országgyűlési képviselő

    Kiadó: MSZP

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja  az OS-be beadott  közleményeket,  a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett  közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.