2012. január 2., hétfő 17:47

MTVA - Kiemelkedő nézettséggel búcsúztatták az óévet a közszolgálati televíziók
    Budapest, 2012. január 2., hétfő (OS) - 2011 utolsó és 2012 első napján az m1 és a Duna nézettsége csúcsot döntött: a két ünnepnap néhány műsora olyan nagyszámú nézőközönséget vonzott a képernyők elé, hogy a kereskedelmi televíziók is háttérbe szorultak.

    Szilveszter napján rekordot döntött a képernyők előtt ünneplők száma: már kora délután több mint hárommillióan nézték a közszolgálati televíziók műsorát, így 600 ezer fővel nagyobb volt a közönség, mint egy átlagos téli szombati napon.
    A csatornák délutáni kínálatából messze kiemelkedett az év utolsó napján az m1-en sugárzott ünnepi Maradj talpon! vetélkedő, amelyet a magyar nézők egyötöde választott. A szilveszteri adásban ismert tévés személyiségek játszottak, és a siker nem is maradt el: több mint egymillióan szurkoltak a versenyző sztároknak. A műsornak 21,3 százalékos közönségarányával sikerült megelőznie a két országos kereskedelmi csatornát. A vetélkedőt követő Gasztroangyal a szezon legmagasabb nézettségű epizódjával zárta az évet: Borbás Marcsi műsorát 575 ezren nézték.
    Kora este a Duna Televízió zenés szórakoztató műsora, a Mága Show is kiemelkedően sok nézőt szerzett: 230 ezren mulattak az ismert hegedűművésszel, Mága Zoltánnal.
    Az m1-en látható 19.30-as Híradót és az azt követő szórakoztató műsorokat éjfélig a nézők 13-14 százaléka választotta. A Szálka, avagy Bagi és Nacsa megakad a torkán című műsort 540 ezren, a L’art pour L’art társulat kabaréját pedig 570 ezren követték figyelemmel. A Szolnoki Szigligeti Színházból élőben közvetített, Határtalan zene címmel sugárzott szilveszteri gálaműsornak is közel félmilliós közönsége volt.
    Schmitt Pál köztársasági elnök éjfélkor sugárzott újévi köszöntőjének az m1-en, az m2-n és a Dunán összesen közel 1,3 millió nézője volt. A három csatornán egyidejűleg sugárzott köszöntőre a teljes népesség 17,8 százaléka kapcsolt át.
    Éjfél után ismét az m1 vette át a vezetést: a Retro kabaré első félórájában a nézettség elérte az 1,2 milliós szintet. A kétórás kabaré-összeállítás átlagos közönségaránya 25 százalék volt.
    Az újév első napjának délelőttjén szintén az m1 volt a legnézettebb közszolgálati csatorna. A nagy klasszikust, a Lúdas Matyit több mint félmillióan nézték meg: az 50 év alattiak esetében a közönségarány meghaladta a 20 százalékot, az ennél idősebb nézők körében pedig 30 százalék feletti volt az eredmény. Több mint 400 ezer nézője volt az ezt követő Vad Magyarország – A vizek birodalma című díjnyertes természetfilmnek is, amelyet december 30-án is levetített az m1 közel félmilliós néző-sikerrel. A Bécsi Filharmonikusok hagyományos újévi koncertjére az előző évekhez hasonlóan közel 400 ezren voltak kíváncsiak.
    Délután az Aranyember című klasszikussal az m1 újra túlszárnyalta a kereskedelmi csatornák nézettségét: a filmet mintegy 600 ezer fő, a nézők 16,4 százaléka nézte meg. Ugyanennyien kapcsoltak később a Rex Rómában című krimire is. A Duna délutáni műsora is népszerű volt: a híres magyar film, a Meseautó a magyar közönség 7 százalékát, 300 ezer főt vonzotta, a kora esti Önök kérték című szórakoztató műsort pedig több mint 230 ezren követték.
    Az m1-es Híradónak az év első napján 840 ezer fős nézettsége volt, a Magyarország, szeretlek! című vetélkedő idei első adását pedig több mint 660 ezer néző választotta.

    Forrás: AGB Nielsen

    Cserháti Ágnes
    MTVA kommunikációs igazgató-helyettes, szóvivő

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja  az OS-be beadott  közleményeket,  a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett  közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.