2012. január 3., kedd 23:34

Mégsem lehet a kaszinókban dohányozni
    Budapest, 2012. január 3., kedd (OS) - Világcsúcs: A kaszinókban történő dohányzás megengedésére vonatkozó, a Parlament által elfogadott módosítás mindössze egyetlen óráig volt hatályban.

    A Parlament alkotmányügyi bizottsága 2011.december 30-án a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényjavaslathoz (!) egy zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújtott be. Ennek értelmében a nemdohányzók védelméről szóló 1999. évi XLII. törvény (Ndv.)  2. § (3) bekezdésének változtatására azt javasolták a képviselőknek, hogy a kaszinókban a jövőben dohányzóhely kijelölése nélkül is lehessen dohányozni. Lehet persze azon morfondírozni, mennyire etikus, hogy miközben a kormánypártok korábban elfogadták a kocsmák népének dohányzási tilalmát előíró Ndv. módosítást, addig a gazdag szerencsejátékosok számára tovább engednék a füstölést. Főleg az alkotmányügyi bizottság lobbizása meghökkentő, hiszen aligha kell bizonygatni e javaslat alkotmányellenességét. Diszkriminál szegény és gazdag dohányosok között, ráadásul a kaszinókban dolgozókat és az ott játszó nemdohányzókat arra kötelezi, hogy veszélyeztessék az egészségüket. Minden esetre a Parlament 290 szavazó tagja közül 250 képviselő még aznap (!) 2011. 12. 30-án megszavazta ezt a módosítást is. Schmidt Pál köztársasági elnök igencsak otthonosan mozoghat a vízimű-szolgáltatás kérdéskörében, hiszen néhány órával a szavazást követően már alá is írta azt. A Magyar Közlöny Lap-, és Könyvkiadó Kft. is biztosra vette, hogy a köztársasági elnök nem sokat vacakol a szignálással, hiszen 2011. december 31-én már meg is jelentette az új, 2011. évi CCIX törvényt, benne a kakukktojás 91. paragrafust az Ndv. módosításával. Így történhetett, hogy a magyar jogalkotásban alighanem csúcsnak számító sebességgel, benyújtását követő alig több mint másfél nap múlva – a törvény rendelkezése szerint 2011. 12. 31-én 23 órakor - hatályba lépett a kaszinó-dohányzást megengedő törvénymódosítás. Csakhogy az Ndv-t egy másik törvény a 2011. évi XLI. törvény is módosította, amit a Parlament 2011. április 26-án fogadott el. Eszerint 2012. január 1-től az Ndv. 2. §-a helyébe egy új 2. § lép, s ebben a kaszinókra vonatkozó dohányzási lehetőség bizony nem szerepel. Alighanem világcsúcs született azzal, hogy a 2011. december 31-én 23 órakor hatályba lépett, a kaszinókban korlátlan dohányzást megengedő törvényi rendelkezés mindössze egyetlen óráig volt hatályban. Az csak sajtótalálgatás, hogy Magyarország egyik legnagyobb szivarkereskedője a vele egy házban lakó, és szoros baráti viszonyban álló Rogán Antalnál lobbizott volna a kaszinódohányzás teljes liberalizálása érdekében. Elvben megbízhatóbbnak tűnhet,  ha az erre javaslatot tevő  módosító indítvány tömör indoklását idézzük teljes terjedelemben:  A zárószavazás előtti módosító javaslat alapján játékkaszinóban is lehet dohányozni kijelölt dohányzóhely hiányában. . Kár, hogy az indoklás szöges ellentétben áll a javaslattal, hiszen utóbbi éppen azt célozta, hogy ab ovo ne kelljen dohányzóhelyet kijelölni. Részletek: Füstirtók 06/20-2767-515
    Kiadó: Füstirtók a Gyermekdohányzás Visszaszorításáért Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.