2012. január 17., kedd 13:20

MGYOSZ: a Magyarország iránti bizalom csak együttműködéssel állítható helyre
    Budapest, 2012. január 17., kedd (OS) - Nemzetközi és hazai szinten egyaránt intenzívebb egyeztetéseket, az érintettekkel folytatott szorosabb együttműködést javasol a Kormány számára a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége. A munkaadói szervezet szerint ez a Magyarország iránti bizalom helyreállításának nélkülözhetetlen eszköze.

Magyarország nemzetközi megítélése mára a gazdasági mutatók által indokoltnál is rosszabbá vált, ez pedig a bizalom hiányának jele. Tudomásul kell vennünk, hogy a jelenlegi, kiszámíthatatlanul változó világban a nemzetközi közösség pozitív megítélése minden korábbinál fontosabb. Az elvesztett bizalom visszanyerése nemcsak az EU, a nemzeti kormányok és az IMF, hanem a működő tőke és a pénzügyi befektetők vonatkozásában is létfontosságú.     A Magyarországon működő vállalatok sikerének - sokszor napi szinten - elengedhetetlen feltétele a nemzetközi bizalom helyreállítása.
A kormányprogram vállalkozásokat érintő alapvető célkitűzéseivel, így a munka középpontba helyezésével, az adminisztrációs terhek csökkentésével és az adócsökkentéssel a vállalatok messzemenően egyetértettek, de az elmúlt időszak erőltetett ütemű törvénykezése a legtöbb esetben lehetetlenné tette az előzetes egyeztetetések lefolytatását és a döntéshozatal megalapozását segítő hatástanulmányok elkészítését. Ez egyrészt negatívan hatott a szabályozás minőségére, másrészt óhatatlanul bizalomvesztéssel járt.
    A bizalom visszaszerzésének legfontosabb eszköze hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt az érdekeltekkel fenntartott partneri viszony, illetve a mindenkori minimális szabályokon túlmenő, részletes tartalmi egyeztetés.
A mai bizonytalan világpolitikai helyzetben a széleskörű együttműködés a gazdaság fejlődésének sokkal inkább nélkülözhetetlen feltétele, mint akár csak néhány éve.
    A bizalom helyreállítása érdekében a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége a következő javaslatokat fogalmazza meg a Kormány számára:
    - A lehető legrövidebb idő alatt állapodjunk meg az EU-val és az IMF-fel az ország finanszírozásának biztosítása érdekében
    - Tartsunk fenn folyamatos formális és informális jó viszonyt a nemzetközi szereplőkkel
    - A kormányzat kössön tartós békét a bankokkal, és tegye érdekeltté őket a vállalati finanszírozás érdemi bővítésében
    - Minél hamarabb induljon be az érdemi munka a versenyszféra most alakuló állandó konzultációs fórumán. Ez a fórum lehetőséget ad úgy az előkészítés alatt álló szabályozások egyeztetésére, mint a már életbe lépett, de problematikus szabályozások utólagos hangolására.
    A jelenlegi kritikus helyzet megoldásához a 110 éves MGYOSZ felajánlja több ezer tagvállalatának, szakmai és területi szövetségeinek tapasztalatát és szakértelmét.
    A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége 1902-ben alakult. A versenyszféra több mint 60 százalékát képviseli mind a befektetett tőke, mind a forgalom és a munkavállalók számát tekintve. 6000 közép- és nagyvállalatot, 51 szakmai és 15 megyei-regionális szövetséget tömörít. Az MGYOSZ 2005 óta tagja az 1958-ban alakult BUSINESSEUROPE-nak.
    A BUSINESSEUROPE Európa legbefolyásosabb munkaadói érdekképviseleti szervezeteként 35 ország 41 munkaadói szövetségeit tömöríti, és 25 multinacionális vállalat is közvetlen tagja. A csúcsszervezet által képviselt 20 millió kis-, közép- és nagyvállalat összesen 120 millió embernek ad munkát az Unióban.

További információ:

Prigli Dóra