2012. január 19., csütörtök 17:32

Első fokon pert nyert az MTVA a perelő szakszervezet ellen
    Budapest, 2012. január 19., csütörtök (OS) -

    
Törvényesen zajlott a létszámleépítés, 5,3 milliárdos a megtakarítás


Törvényes és szabályos volt az MTVA 2011 nyarán lefolytatott csoportos létszámleépítése – állapította meg január 19-i, nem jogerős ítéletében a Fővárosi Munkaügyi Bíróság. A testület egyben felszólította a felperes Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFSZ) képviselőit, hogy tartózkodjanak a létszámleépítéssel kapcsolatos valótlan tartalmú közlemények megjelentetésétől.


A jogszabályoknak megfelelően zajlott az MTVA 2011 nyarán lefolytatott létszámleépítése, amelynek során a közmédia nem sértette meg a szakszervezetek jogait, a munkáltató és az üzemi tanács közötti konzultáció a Munka Törvénykönyve vonatkozó szabályainak megfelelt – állapította meg 2012. január 19-én a Fővárosi Munkaügyi Bíróság. A nem jogerős ítélet szerint a TFSZ tehát a továbbiakban nem indíthat eljárást a csoportos jogellenességének megállapítása, így az egyes elbocsájtások jogellenességének megállapítása ügyében sem.


Mint ismert, a TFSZ (amelynek alelnöke Nagy Navarró Balázs) tavaly augusztusban nyújtott be bírósági keresetet a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon. Álláspontjuk szerint a csoportos létszámleépítésről az MTVA és az Ideiglenes Üzemi Tanács között folytatott, és megállapodással végződött konzultáció nem felelt meg a Munka Törvénykönyve vonatkozó előírásainak.


A Fővárosi Munkaügyi Bíróság mai ítéletében kimondta, hogy a 2011 nyarán folyamatban lévő csoportos létszámleépítés törvényes és szabályos volt. A csoportos létszámleépítés jogszerűen lezárult.  Az Ideiglenes Üzemi Tanáccsal kötött megállapodás tartalmazta azt is, hogy az MTVA 25 millió forintos segélyalapot hoz létre az elbocsátandó munkavállalók közül azoknak, akiknek átlagkeresete a bruttó 200 000 forintot nem haladja meg, és a munkáltató plusz egyhavi átlagkeresetet fizet ki, továbbá azt is, hogy a munkavállalók lakáskölcsönüket, munkáltatói kölcsönüket változatlan feltételekkel fizethetik vissza. Az MTVA ennek tükrében továbbra is biztosítja az elsőcsoportos létszámleépítésben érintett munkavállalóinak az Üzemi Tanáccsal megállapodott juttatásokat.


Az ítélethozatal végén nyomatékosan felhívta a bíróság felperes, azaz a szakszervezet képviselőinek figyelmét, hogy a jövőben ne jelentessenek meg valótlan tartalmú sajtóközleményt a létszámleépítéssel kapcsolatban, miként az korábban előfordult.


A létszámcsökkentéssel összességében az  MTVA 2013-tól mintegy 5,3 milliárd forintot takarít meg, ezzel is javítva gazdálkodását, növelve egyúttal a műsorkészítésre fordított közforintok hatékony felhasználását.


Cserháti Ágnes
MTVA szóvivő

--------------------------------------------------------------------- -------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.