2012. február 16., csütörtök 16:17

Iványi Gábor egyháza nem felelt meg a törvényi kritériumoknak
    Budapest, 2012. február 16., csütörtök (OS) - Lukács Tamás a KDNP országgyűlési képviselője, az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság elnöke határozottan visszautasítja azokat a vádakat, amelyeket Iványi Gábor, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) lelkésze közleményben juttatott el az MTI-hez.

    Ebben Iványi azt állítja, hogy annak a döntésnek a hátterében, miszerint a MET nem kapta meg a magasabb egyházi státuszt, politikai okok vannak, és nem törvényi, hanem önkényes alapon, kegyként adományozzák a státuszt egyes egyházaknak.      Lukács Tamás bizottsági elnök ezzel ellentétben azt állítja, hogy a törvénynek való megfelelés alapján történik egy-egy kérelem bejegyzése.  A törvénynek való megfelelés a vizsgálat feltétele. Az egyházi státusz megszerzése nem a vallásszabadság kérdése, mert az mindenki számára biztosított. A magasabb státusz megítélését az alkotmánybírósági határozatnak megfelelően három pilléren nyugvó protokoll alapján vizsgálják. Az első esetben a történelmi kontinuitás, a társadalmi beágyazottság volt a mérce. Jelen esetben a világvallások autentikus hazai képviseletének adtak elsőbbséget. A további eljárásoknál egyedileg vizsgálják, hogy a törvényben megállapított keretek között az egyházi státusz a szervezet működése érdekében – intézmény fenntartás, országos lefedettség – indokolt-e.      A MET, amely a metodista egyházhoz tartozónak vallja magát, jelen eljárás külön kritériumának – hogy nagy világvallás autentikus hazai képviselője legyen– nem felel meg. Ezt bizonyítja a Magyarországi Metodista Egyház és a világméretű The United Methodist Church (UMC) vezetőinek a bizottsághoz eljuttatott levele.       A Magyarországi Metodista Egyház az 1898-ban elkezdett metodista egyházi szolgálat folytatólagos letéteményese, kezdettől a mai napig egyedüli magyar tagja a világméretű The United Methodist Church (UMC)-nek       A Magyarországi Metodista Egyház jelölése ezen a feltételen alapul.
    Azt a jóindulatúnak nem nevezhető feltételezést, hogy politikai döntést hoztunk, cáfolja az a tény, hogy olyan egyházakat is jelöltünk jelen eljárásban, amelyek decemberben még tüntettek az egyházügyi törvény ellen – hangsúlyozta Lukács Tamás.  KDNP sajtóiroda
    Kiadó: Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.