2012. február 20., hétfő 17:31

Miniszterelnök helyetteshez méltatlan tartalom és forma - Az MSZP EP-delegációja visszautasítja Semjén Zsolt vádaskodásait
    Budapest, 2012. február 20., hétfő (OS) - Az MSZP EP-delegációja határozottan cáfolja azokat a tárgyi tévedéseket és visszautasítja azokat a minősítéséket, amelyeket Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fogalmazott meg a Hír TV interjújában az Európai Parlament múlt heti állásfoglalása kapcsán. Egyik mondatában a magyar emberek sorsának megnehezítését  emlegeti, néhány perccel később viszont azon élcelődik, hogy az állásfoglalásnak nem lesz jogi következménye. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes az Orbán-kormány kettős beszédének szellemében, az interjúban Brüsszelt Moszkvához, vagyis az Európai Uniót a Szovjetunióhoz hasonlította.

    Semjén ideológiai indíttatásúnak tartja azt az európai parlamenti állásfoglalást, amely a jobboldali többségű Európai Bizottság által megfogalmazott kritikákra épül. Ugyanezt állítja arról a törekvésről, miszerint az Európai Bizottság nemcsak a törvények betűjét, hanem azok szellemét és alkalmazását is vizsgálni fogja. Ezt a jobboldali José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke fogalmazta meg január 18-án az EP plenáris ülésén. Január során több más európai jobboldali politikus, köztük Alain Juppé francia külügyminiszter, Angela Merkel kereszténydemokrata német kancellár, vagy Michael Spindelegger osztrák néppárti külügyminiszter is hangsúlyozta, hogy a tagállamok számára kötelező nemcsak az EU jogszabályainak, hanem ezen felül az európai alapértékeknek a tiszteletben tartása is.  Azt állítani, hogy a baloldal, sőt, hogy a baloldal mögött álló üzleti körök  állnak az Orbán-kormányt ért kritikák mögött minden alapot nélkülöz. Üdvös lenne, ha a magyar miniszterelnök-helyettes alaposabban tájékozódna. Ez esetben nem állítaná azt, hogy az Európai Parlament baloldali többségű. Az internetről is megtudható, hogy az állásfoglalást benyújtó négy frakciónak mindösszesen 366 képviselője van a 753 tagú parlamentben a jobboldali frakciók és a többségében jobboldali, szélsőjobboldali függetlenek 387 képviselőjével szemben. Arról nem is beszélve, hogy pl. a Liberális Frakció gerincét adó, Németországban a Kereszténydemokratákkal és a Keresztényszocialistákkal (CDU, CSU) együtt kormányzó szabad demokraták bizonyosan meglepődnének, ha baloldalinak nyilvánítanák őket.  A magyar polgárok hiteles tájékozódását szolgálná, ha Semjén Zsolt tételesen felsorolná az elfogadott állásfoglalásnak mely pontjai és hol tartalmaznak – ahogy ő állítja – tárgyi tévedéseket, és pontosan hol  keverik össze a bíróságokat az Alkotmánybírósággal !
    Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.