2012. február 24., péntek 13:19

Magyar mérnökök a LED helyes műszaki és szóhasználatáért
    Budapest, 2012. február 24., péntek (OS) - A helyes szakmaiság és precíz szakszókincs fontosságát hangoztatta prof. Schanda János a MEE Világítástechnikai Társaság (VTT) tiszteletbeli elnöke és Nagy János, a VTT elnöke a III. LED konferencián 2012 február 7-8-án. Az Óbudai Egyetemen tartott konferencia témája volt, hogy a LED-et akkor lehet elterjedten sikeresen alkalmazni, ha a legújabb kutatási eredmények felhasználhatók, ha a LED beruházások átláthatók és műszakilag-gazdaságilag előkészítettek és ha egységes szóhasználattal korrektül lehet tájékoztatni a társadalmat és döntéshozókat a LED képességeiről

    A III LED Konferencián a világítástechnika kutatói, fejlesztői, forgalmazói és felhasználói oldala is jelen volt. A kutatói oldalt Magyarország világítástechnikával komolyan foglalkozó egyetemei képviselték: a Budapesti Műszaki Egyetem, az Óbudai Egyetem és a veszprémi Pannon Egyetem. Az egyetemi szakemberek rámutattak, hogy a LED színe jobban változik, és nehezebben meghatározható, mint más, megszokott fényforrásoké, és ezt mind a fejlesztők felé, mind a felhasználók felé hansúlyozni kell. Az is jelenlegi vizsgálat tárgya, hogy a LED milyen élettani hatásokat okoz, és ez mennyiben tér el a többi fényforrás élettani hatásaitól. A LED világítások fejlesztése és beruházása kapcsán kiderült, hogy több próbavilágítás üzemel már az országban. LED közvilágítások és üzletvilágítás kapcsán elemezték a LED világítás beruházási, üzemeltetési költségeit. Elhangzott, hogy a költségek számításakor fontos teljes értékelést végezni, és nem szabad felületes hirdetéseket ellenőrzés nélkül elfogadni. A közvilágításban alkalmazott LED-eknél vizsgálni kell, hogy a fényszennyezést hogyan lehet elkerülni. Azt is vizsgálják, hogy a LED kékesebb fénye, ami jobban terjed a légkörben mennyi fényszennyezést okoz a hagyományos lámpákhoz képest. A LED-ről szóló hiteles és szakmai tájékoztatás, a szabályozás és oktatás elősegítésére a konferencia előtt megalakult LED munkabizottság létrehozta a LED Café internetes tájékoztató felületet. Ezzel új fórumot akarnak nyitni a köznapi ember, a kereskedők és a hiteles szakma között. A VTT Világítási évkönyve, melynek a világítás élettani hatása a fő témája, szintén vizsgálja a LED-eket. Az évkönyv lapzártája 2012. február 29. Az évkönyvről tájékoztatás olvasható a www.vilagitas.org címen, a VTT hivatalos honlapján.
    Kiadó: MEE Világítástechnikai Társaság

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.