2012. március 1., csütörtök 13:33

Közlemény: Nem megmenteni kell a devizaadósokat! Az illetékes – büntető és polgári - bíróságok tehetnek pontot az ügyre.
    Budapest, 2012. március 1., csütörtök (OS) - Nem megmenteni kell a devizaadósokat, hanem igazságot szolgáltatni! Isten óvjon minket a megmentőktől!  A helyettünk és nevünkben tárgyalóktól. A Bankszövetség és a kormányzat tárgyalásai megbízás nélküli ügyvitelnek minősíthetők.  Tudni illik minden magyar állampolgárnak, hogy az EU és a magyar jogrend szerint is, jogállamban a jelenlegi abszurd helyzetet a devizaadósokra nézve  az úgynevezett deviza alapú kölcsönszerződések megkötése idézte elő. Ezek a szerződések ugyanis – amint az tömegesen beigazolódott - alkalmatlanok a hitelezési folyamat fenntartható szabályozására.

    A bankok, amikor arra hivatkoznak, hogy jog szerint járnak el, az csak azt jelenti, hogy e hibás szerződések szerint járnak el, amellyel már eddig is súlyos károkat okoztak (a túlfizetések kikényszerítésével) és még hatalmasabb károk várhatók – ha nem kerülnek megelőzésre – az árverési moratórium feloldását követően, a mai naptól. A kölcsönszerződések módosítására a jogrend szerint – a felek vitája esetén – csak és kizárólag az illetékes bíróságok jogosultak. A devizaalapú szerződés alapján kölcsönt folyósító bankok a szerződésmódosítást illetően szóba sem állnak a devizaadósokkal, mi több a tisztességes elszámolásra sem hajlandók a banktitokra hivatkozva. Ez a gyakorlat bíróság előtt bizonyítható. Folyamatosan duplájára emelték a havi törlesztő részleteket, úgy hogy egyben növekvő tartozásokat tartanak nyilván. Ez egy ex lex helyzet, egy világcsodája. Ennek az abszurd helyzetnek az az oka, hogy a devizaalapú hiteltermékek bevezetése során, a bankok eltértek az elszámolási technikában a jegybanki alapkamat vezérelte forintalapú számítási szisztémától, azaz lecserélték a CHF/HUF változás vezérelte számítási módra. Ezt az elszámolási technikát a PSZÁF és az MNB vétkes mulasztással beengedte az országba és azóta sem vették a fáradságot ennek a betiltására illetéktelenségre hivatkozva. A devizaadós törvényes úton úgy szabadulhat ebből az ex lex helyzetből, ha a kölcsönszerződését bíróság előtt megtámadja és a bíróság útján tér vissza a jegybanki kamat vezérelte forint alapú kölcsönszerződés által kijelölt – fenntartható - útra. A kölcsönszerződésekből eredő eddig okozott és a jövőben bizonyosan bekövetkező – éppen a kilakoltatási moratórium feloldása, illetve a fedezetek tömeges végrehajtásba adása kapcsán megjelenő – károk kimutathatók, amely kárérték alapján büntető feljelentéssel élhet a devizaadós az illetékes hatóságokhoz. (Rendőrség, Ügyészség) A csoportos büntető feljelentéseket illetve a csoportos bírósági eljárásokat a Devizaadósok Szövetsége szervezi tagjai számára úgy, hogy az egyéni – törvényes - utat is támogatja.  A szövetség felhívja a devizaadósok figyelmét arra, hogy a büntető feljelentésekhez és a bírósági keresetekhez csatlakozni lehet. Továbbiak: www.devizaados.eu
    Kiadó: Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.