2012. március 15., csütörtök 13:38

Tabajdi: az EU végre nemcsak vizet prédikál; Őrizzük meg vízkészleteinket!
    Budapest, 2012. március 15., csütörtök (OS) - 2012. március 15. Strasbourg -  A 21. században a Föld apadó édesvízkészleteiért egyre nagyobb vetélkedés indul a különböző földrajzi térségek és gazdasági ágazatok között. Különösen fontos, hogy csökkentsük a világ vízfogyasztásának közel 80%-ért felelős mezőgazdasági ágazat vízfelhasználását. Ehhez takarékos öntözési technológiákat kell alkalmaznunk. Szárazságtűrő növényfajták kifejlesztésére, valamint méltányos és takarékosságra ösztönző vízárakra van szükség. Éppen ezért a Közös Agrárpolitika reformja kapcsán javasolni fogom, hogy támogatásban részesülhessenek a vízmegtakarítást elősegítő öntézési rendszerek és ez vonatkozzon valamennyi tagállamra.

    - húzta alá Tabajdi Csaba, a környezetvédelmi bizottság póttagja Strasbourgban írásbeli hozzászólásában.  Az Európai Parlament plenáris ülésével párhuzamosan Marseille-ben zajlik a 6. Víz Világfórum. A tanácskozás eredményei kulcsfontosságúak nem csak az Európai Unió, de hazánk számára is.  Az elsivatagosodás különösen nagy problémát jelent Magyarországon is. Az amúgy is száraz kiskunsági homokhátságon a talajvízszint öt méterrel csökkent csak az elmúlt két évtizedben. Ezért fele részben az emberi beavatkozás, másrészt az éghajlatváltozás a felelős  - fogalmazott a szocialista delegációvezető.    Az Unió egész területén fokoznunk kell a víz mezőgazdasági célú újrahasznosítását. Ennek érdekében érdemes szorosan együttműködnünk Izraellel, ahol az újrahasznosítás aránya eléri a 75%-ot. Ez jóval meghaladja az uniós éllovas Spanyolország és Ciprus alig 25%-os arányát, míg más uniós tagállamok, például a mediterrán térségben még ettől a szinttől is messze elmaradnak. Magyarországnak is nagyon sok tennivalója van a víz újrahasznosítása terén. Az uniós szabályozással azért is ösztönöznünk kell a hatékony vízgazdálkodást és a víz újrahasznosítását, mert csak így biztosíthatjuk az európai vállalatok nemzetközi versenyképességét ezen a stratégiai jelentőségű területen.  
    Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.