2012. március 21., szerda 02:21

Közlemény: Újabb stációjához érkezett a devizaadósok kálváriája
    Budapest, 2012. március 21., szerda (OS) - A Bankszövetség deviza alapú hitelezést folytató bankjai a kormánnyal karöltve újabb egyoldalú szerződésmódosítást kínálnak a devizaadósoknak oly módon, hogy azok garantáltan elveszítsék az esélyüket is, az eddigi és a jövőben várható káraik bíróság előtti érvényesítésére. A megoldások  mindegyike jogvesztő szerződésmódosítások aláírását kényszeríti ki.

Mint az köztudott a devizaalapú kölcsönszerződéssel hitelt nyújtó bankok, a havi törlesztő részleteiket – törvénytelenül - a duplájára emelték az úgynevezett árfolyamváltozásra hivatkozva, továbbá a devizaadósok tartozásának a mértékét is elképesztő módon növelték.   Ezt a drasztikus és egyoldalú szerződésmódosítást a devizaadósok egyre nagyobb része képtelen kigazdálkodni a családi kasszából, tartalékaikat élik fel és egyre többen esnek az úgynevezett 90 napon túli törlesztő részlet elmaradással rendelkezők csoportjába. Az ilyen helyzetben lévő családok otthonait (autóit) a bankok kiadják végrehajtásra.   A regnáló kormányzat álságos magatartásának jellemzője az, hogy míg szóban a miniszterelnök a devizaadósok megmentéséről beszél, addig a perilleték felső határát 900 ezer forintról 1,5 millió forintra emelték, hogy ezzel is megakadályozzák, nehezítsék hogy a devizaadósok csoportosan bíróság előtt rendezhessék kölcsönszerződéseik dolgát, mert az egyénileg pert tervezők simán elvéreznek a perilletéken. Az a kormányzati magatartás, amely asszisztál több mint ötezer család otthonaikból való a kilakoltatásához, továbbá a banki egyoldalú szerződésmódosításokhoz, úgymint árfolyamrögzítés, végtörlesztés és most az újabb stáció  - az árfolyamrögzítés úgynevezett kibővítése - pedig egyszerűen minősíthetetlen. Bízunk benne, hogy mindezen károkozásokért - nem egy esetben öngyilkosságért - a felelősök nem csak a történelem ítélőszéke előtt felelnek majd.  A Devizaadósok Szövetsége nagy elszántsággal szervezi a kölcsönszerződéseknek az illetékes bíróságok előtti megtámadását, így a fenntarthatatlan egyre nagyobb társadalmi feszültségekkel járó jogviszony törvényes megváltoztatását. Továbbiak: www.devizaados.eu
    Kiadó: Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége