2012. április 11., szerda 14:13

A legújabb technológiai kihívásokra is válaszol a kormányzati informatika
    Budapest, 2012. április 11., szerda (OS) - Az információs technológia változásai jelentős mértékben megváltoztatták a tanulás trendjeit is, amelyre a kormánynak megfelelő válaszokat kell adnia - mondta Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkára a veszprémi Pannon Egyetemen megrendezett Networkshop 2012 informatikai konferencia megnyitóján, 2012. április 11-én.

    A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI), a HUNGARNET Egyesület és a Magyar Internet Társaság közös rendezésében megvalósuló szakmai konferencián Vályi-Nagy Vilmos kifejtette: a tanulási trendek az információs társadalom megváltozott körülményeit figyelembe véve egyre inkább a helytől és időtől, az életkortól és a technológiai kötöttségektől való függetlenedés irányába változnak. Emiatt a kormányzati informatika legfontosabb céljai között szerepel a digitális írástudatlanság csökkentése (elsősorban az idősek körében) és a szélessávú lefedettség növelése, e célok elérését az Új Széchenyi Terv forrásai is támogatják – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Vályi-Nagy Vilmos kiemelte: az új technológiák közigazgatásban való elterjedését és a platformok közötti átjárhatóságot támogatja a Nyílt Forráskód Program. Ebben egyfelől a zárt forráskódú irodai szoftverek beszerzésének korlátozására került sor, másfelől a szabványos fájl-formátum használatát írták elő a hivatali munka során.

Vályi-Nagy Vilmos hangsúlyozta: az Európai Digitális Menetrend prioritásait szem előtt tartó infrastrukturális fejlesztésekben egyre nagyobb szerep jut a NIIFI-nek, amely mind a felsőoktatási, mind a kutatási, mind pedig a közgyűjteményi szektor szereplőivel szorosabb együttműködésre törekszik. A felsőoktatásban kiemelt helyen szerepel több előkészítés alatt álló projekt, így a zöld számítástechnikai környezetet eredményező fejlesztés is.

A helyettes államtitkár hozzátette: a kormányzati informatika szervezeti és technológiai konszolidációja terén a szaktárca kézzel fogható sikereket ért el. Ezek közül kiemelendő, hogy a közigazgatási és a Közháló keretében biztosított egyéb közösségi végpontok fenntartási költségeit több mint 1 milliárd forinttal sikerült leszorítani.
    Kiadó: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.