2012. április 30., hétfő 16:32

OS - Tibetet védők jelenléte a kínai-magyar gazdasági konferencián a Marriott Hotelben, Budapesten
    Budapest, 2012. április 30., hétfő (OS) - Tibetet védők tibeti zászlót mutattak fel a kínai-magyar gazdasági konferencián a Marriott Hotelben, Budapesten

Li Ko-csiang kínai első miniszterelnök-helyettes a délelőtt megérkezett Magyarországra, ahol Orbán Viktorral is fog találkozni elsősorban a kínai hitelfelvétel ügyében . A Tibetet Segítő Társaság tibeti emberi jogvédő aktivistái a kínai politikus konvoját Tibet-zászlóval fogadta az Üllői úton, amikor azonnal ott termett egy rendőrségi kisbusz és ellenőrzés indokával megakadályozta egy tibeti menekültnek, hogy a tibeti zászlót felmutassa valamint azt, hogy Free Tibet szlogent kiabáljon.  Délután kezdődött a Marriott Hotelben a Kínai-Magyar Üzleti találkozó, ahol több mint kétszáz magyar, de legfőképpen kínai üzletember jelent meg. Magyarországot Pleschinger Gyula a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára képviselte, aki köszöntő beszédében üdvözölte a kínai vendégeket. Ezek után Zhong Shan  Kínai Népköztársaság Kereskedelmi Minisztériumának miniszterelnök-helyettese szólalt fel, aki méltatta a magyar és a kínai nép barátságát és közös múltját. Beszédét egy tibeti jogvédő félbeszakította, azzal, hogy kiment a szónok mellé és egy nagyméretű tibeti zászlót mutatott fel a több száz hallgató előtt. Rövid időn belül kínai rendezők és biztonságiak rohanták meg a Tibet-védőt, akit nagy nehezen kituszkolta a teremből. A dulakodás alatt a tibeti jogvédő a Free Tibet és Hosszú életet a Dalai Lámának mondatokat kiabálta.  A rendezők a helyszínre hívták a rendőröket, akik igazoltatták az aktivistát, majd szabadon engedték. A Tibetet segítő Társaság információi szerint a rendőrség rendkívüli biztonsági intézkedéseket foganatosított hétfőre és keddre a kínai miniszterelnök-helyettes látogatása miatt. A hivatalos szervek a kormány utasítására nem szeretnék, ha bármilyen Tibetet védő megmozdulás történne a városban és különösen nem úgy, hogy a kínai vendégek láthassák azt. Az információk szerint legalább olyan, ha nem nagyobb biztonsági intézkedések vannak életben, mint tavaly, amikor Veng Csia-pao látogatott Magyarországra és a rendőrség számtalan jogtalanságot követett el a Tibetet segítő emberjogi aktivisták ellen. Az általános rendőrségi parancs idén is az, hogy sehol ne lehessen látni tibeti zászlót és akcióban lévő tibeti jogvédőt. kiadó és információ : Tibetet Segítő Társaság TibetPress www.tibet.hu  06 70 431 9343
    Kiadó: Tibetet Segítő Társaság