2012. május 18., péntek 14:55

Sajtóközlemény Nyirő József újratemetéséről
    Budapest, 2012. május 18., péntek (OS) - Nyirő József újratemetése kapcsán a magyar Országgyűlés Hivatala sürgeti a román hatóságok egyértelmű közlését arra vonatkozóan, hogy a román hatóságok eddigiekben kifejezett egyet nem értése az újratemetéssel pontosan mit jelent.

    Nyirő József újratemetése kapcsán a magyar Országgyűlés Hivatala sürgeti a román hatóságok egyértelmű közlését arra vonatkozóan, hogy a román hatóságok eddigiekben kifejezett egyet nem értése az újratemetéssel pontosan mit jelent:   1.)megtiltják Nyirő József földi maradványainak Romániába való behozatalát?  vagy  2.)nem értenek egyet az újratemetéssel, de tudomásul veszik annak tervezett lebonyolítását.     Amint a román fél fentiek szerinti közlését megteszi, a magyar fél haladéktalanul tájékoztatja a közvéleményt az újratemetéssel összefüggő helyzetről. Ha a román fél nem engedi be Romániába Nyirő József földi maradványait, a magyar fél olyan megoldást fog keresni, amely nem csorbítja sem a román jogrendet, sem Nyirő József tisztelőinek lelki várakozásait.     Sajnálattal állapítjuk meg, hogy a kialakult magyar-román szakmai és politikai vitában Székelyudvarhely polgármestere és társai nem a magyar álláspontot erősítik:     1. Bunta polgármester már személyes tárgyalásainkon is Nyirő József nyilas múltjával és a vele szemben megfogalmazott antiszemitizmus vádjával kapcsolatosan rendkívül erős felvetéssel élt. Utóbb a román hatóságok és a román média is fasisztának, nyilasnak és antiszemitának minősítette Nyirő Józsefet.     2. Bunta polgármester nyilvánosan megtámadta a Nyirő József újratemetését kezdeményező Székelyudvarhelyért Alapítvány elnökét és a Magyar Országgyűlés elnökét, az újratemetés védnökét. Ezek után a román hatóságok már azt kifogásolták, hogy a tervezett újratemetés jobboldali ceremónia lesz.     3. Bunta polgármester irányítása alatt álló Polgármesteri Hivatal alárendeltségébe tartozó székelyudvarhelyi könyvtár igazgatója kijelentette, nem indokolt, hogy a Székelyudvarhelyi Városi Könytár felvegye Nyirő József nevét. Ezek után már román civil szervezetek azt követelték, tiltsák meg Székelyföldön, hogy bármelyik közintézmény Nyirő nevét viselhesse.     4. A Bunta polgármester pártjához közel álló bukaresti magyar lap, az Új Magyar Szó arról cikkezett, hogy Nyirő József háborús bűnös. Pontosan ugyanezt a hamis vádat hangoztatja a román sajtó Nyirő ellenes része is.     Bízzunk benne, hogy a jövőben a Nyirő József kapcsán kialakult magyar-román vitában minden magyar ember a magyar álláspontot fogja erősíteni.                                  
                                                              Fráter Olivér                                                       A Nyirő-újratemetés Országgyűlési Hivatali megbízottja       Székelyudvarhely, 2012. május 18.  
    Kiadó: Országgyűlés Hivatala

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.