2012. június 7., csütörtök 16:37

A cinikus hallgatás ára
    Budapest, 2012. június 7., csütörtök (OS) - Szócska Miklós mélyen hallgat, miközben az egészségügyi lavina lassan mindenkit maga alá temet.

    Az egészségügyi ágazatban minden dolgozó erejét megfeszítve azért küzd nap mint nap, hogy a rendszert egyben tartsa ameddig tudja. Azonban ez kormányzati segítség nélkül nem megy. Szócska Miklóst semmi más nem érdekelte az egészségügyből, csak az ingatlanok megszerzése, a közbeszerzések kizárólagos irányítása és az államosítás révén a vezetőcserék lebonyolítása. Az elmúlt közel egy évben semmilyen érdemi változás nem történt az ágazatban az egyre nagyobb mértékű pénzkivonáson kívül, csak a ”castinggal” fémjelzett pályáztatás, igazgatócsere, ami lehetővé tette/teszi, hogy az ágazat vezető szereplői egy hang nélkül szemléljék az intézmények, a betegellátás szétverését, lepusztítását.

Nem csoda, hogy azok a társadalmi szervezeteket képviselő szereplők, akiknek feladatuk lenne felemelni szavukat a történtek miatt, egzisztenciális okokból mélyen hallgatnak, azt a hamis látszatot keltve, hogy a betegellátás területén az egyre kevesebb pénz ellenére is minden rendben, az átalakítás rendben zajlik. Az elmúlt időszak ”termése”: tovább hosszabbodtak a végeláthatatlan várólisták, megszűnnek a betegjogok, nincs forrása a beígért szakdolgozói és orvosi fizetésemelésnek, a növekvő gyógyszerhiány és gyógyszerárak, a beteg emberek büntetése.

Az államtitkár tevékenységét sikerként könyveli el a kormány, mivel egyre kevesebb pénz ellenére sem hallani komoly tiltakozásokat. Tiltakozás helyett egyre több dolgozó hagyja el a pályát és az országot, tovább rontva ezzel a betegellátást Magyarországon.

Az elüldözött továbbtanulni vágyó fiatalok után, az aktív munkaerő tömeges elvándorlása várható, ha a kormány tovább folytatja zsákutca politikáját. Szomszédos országokban nagy a kereslet a képzett magyar orvosok és nővérek iránt, a dolgozók kivándorlásával a kormány helyrehozhatatlan károkat okoz az egészségügyi ellátórendszerben. Az adótörvények változásával pedig a Fidesz végletesen szétszakítja az egészségügyi ellátást szegény és gazdag egészségügyre. A munkahelyek csökkenésével tovább csökken az egészségügyi alap forrása is.

Miközben az emberek 68 százaléka úgy gondolja, hogy rossz irányba mennek a dolgok, a kormány semmit nem tesz annak érdekében, hogy Magyarország elkerülje a szociális katasztrófát.

Szócska Miklós cinikus hallgatásának az árát minden beteg ember fizetni fogja, az elhibázott látszatreformnak csak vesztesei vannak.


Havas Szófia,
a Fővárosi Közgyűlés Egészségpolitikai és szociális bizottságának alelnöke            

    Kiadó: MSZP

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja  az OS-be beadott  közleményeket,  a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett  közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.