2012. június 8., péntek 19:51

Sikeres félévet zárt le a KEP e heti fóruma
    Budapest, 2012. június 8., péntek (OS) -

A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP) e heti budapesti rendezvényének szakmai témája a világörökség szerepének értékelése volt a turizmusban. Hg. Esterházy Antal KEP elnök vezetésével Tardy János c. egyetemi tanár bevezető előadása után nagy érdeklődéssel vitatták meg a világörökségek szerepét az emberiség életében különös tekintettel a turizmusra, kultúrára, történelemre.
Tardy János professzor többek között abból indult ki, hogy a kiemelt jelentőségű kulturális és természeti értékeknek a megóvásáról az UNESCO 1972-ben határozott. Ekkor hozták létre a Világörökség Bizottságot, amelyhez időközben 2012-ig 189 állam csatlakozott. A Világörökségi Listára 725 kulturális és 183 természeti értéket, helyszínt vettek fel, amelyek 153 állam területén találhatok. Magyarország büszke arra, hogy már 10 világörökségi helyszínnel rendelkezik. Az első kettőt (Hollókőt és a Budai Duna-partot a várnegyeddel)  éppen negyedszázada 1987-ben nyilvánította az UNESCO a Világörökség részének. Az előadó és a vitában résztvevők egyetértettek abban, hogy világörökségeink jobb kihasználásával jelentősen elősegíthetjük a turizmus fejlődését.

E félévi utolsó rendezvényén a KEP pozitívan értékelte idei munkáját, különös tekintettel a felsőoktatásról, a gazdaságpolitika aktuális kérdéseiről és az emberi méltóságról szervezett sikeres vitafórumokra.
A rendezvény keretében a ZSi’s Company elnök-vezérigazgatója Lengyel Józsefné átadta a KEP több, mint tíz tagjának, partnerének a  Ki kicsoda a magyar gazdasági életben 2012-ben  című magyar – angol kiadvány tiszteletpéldányát. Czeglédi József a KEP ügyvezető elnöke, az MTA Köztestület tagja ennek során hangsúlyozta, hogy a KEP tevékenységének jelentős elismerését jelenti képviselőinek VIP meghívása a reprezentatív kiadványba.
Ugyancsak a rendezvény keretében Radda Marika a bécsi központú Club Pannonia Osztrák – Magyar Társaság elnöke átadta a Club alapítása 20. évfordulójára adományozott kitüntető okleveleket az alapításban résztvevő magyar tagoknak. A mostani rendezvényen négyen voltak jelen a 20 évvel ezelőtti alapító tagok közül: Czeglédi József, aki az alapításkor a bécsi Magyar Turisztikai Hivatal vezetője volt és Bécsben a Club Pannonia alapító főtitkára lett, Fontányi Gábor, aki bécsi követ volt és a Club első alelnöke lett, Marinovich Endre, aki Antall József miniszterelnök kabinetfőnöke volt és a Club magyar szekciójának elnöke lett, valamint Aradi Flórián, aki nagykövetségi tanácsos volt Bécsben és a Club Elnöksége tanácsadója lett. Ma valamennyien aktív tagjai a KEP- nek, amely szorosan együttműködik a bécsi Club Pannoniával. Jelenleg intenzíven együtt dolgoznak a KEP V. Társadalmi Párbeszéd Fóruma előkészítésén, amelynek megrendezésére idén júliusban a Magyar Világtalálkozó keretében kerül sor. További információ: www.kepcp.hu

KEP Elnökség

Kiadó: Közép Európai Club Egyesület