2012. június 11., hétfő 13:40

Beszámoló a Magyar Műszaki Értelmiség Napja 2012 rendezvénysorozatról - Magyar Műszaki Értelmiség Napja 2012 (2. rész)

Június 6-án, szerdán – a hagyományoknak megfelelően – tudományos konferenciára kerül sor, amely ezúttal az  Együtt a jövőért   szlogent viselte. A rendezvény a Magyar Tudományos Akadémia Nagytermében zajlott, melynek keretében került bemutatásra Oláh György Nobel díjas tudós video üzenete, majd hangzott el  Miért metanol? És miért Magyarországon is?  címmel Aniszfeld Róbert a University of Southern California-n működő Loker Hydrocarbon Research Institute igazgatója előadása. A résztvevők érdeklődéssel követték Bokor József akadémikus  Műszaki haladás: Bánkitól a XXII. századig ,Gyulai József akadémikus  Gábor Dénes – A jövő feltalálója ,Lukács Pál főiskolai tanár, a Lukács Pál  Járműipar, mint kitörési pont , Ábrahám László cégvezető  Együtt a Jövő Mérnökeiért ,Várkonyi Péter egyetemi docens  Kézzelfogható matematika: a Gömböc , valamint Kovács Kálmán igazgató Űrtevékenységünk az első magyar műholdig  című előadásokat.
    A Magyar Műszaki Értelmiség Napja eseménysorozat zárására június 7-én, csütörtökön a Magyar Országgyűlés Felsőházi Termében került sor Ünnepi üléssel. A program jelmondata a  Kreatív Magyarország – Mérnöki tudás – Múlt, jelen, jövő , mely köré szerveződtek a programok is.
    Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke köszöntőjét követően Michelberger Pál akadémikus a  Tudomány – oktatás – gazdaság  címmel nyitotta meg a szakmai programot. Kis Norbert helyettes államtitkár A műszaki felsőoktatás jövője  címmel tartott előadást. A tudományos értekezéseket Benkó Sándor klarinét műsora színesítette, majd Bruno O. Braun professzor, a Német Mérnökegyesület (VDI) elnöke szól az ünnepi ülés résztvevőihez.
    A szervezésben közreműködő szervezetek képviselői – Kassai Ferenc, Veress Gábor, Bódis József, Ginsztler János, Szabó Gábor – köszöntő gondolatai után a határon túli magyarok nevében Tóth János, a Selye János Egyetem rektora, valamint Gortva Róbert László ausztrál kémikus, a Note Printing Australia Ltd. munkatársa üdvözlései zárták a sort.
    A rendezvényen a szervezők egy közösen megfogalmazott nyilatkozatot fogadtak el, mely többek között leszögezi:  Az ország jövőjéért felelősséget érző politikai erők, döntéshozók megértették, hogy Magyarország kiélezett gazdasági versenyben, a válságban való talpon maradásához elengedhetetlen a műszaki és természettudományos képzés erősítése az oktatási rendszer valamennyi szintjén. A versenyképes oktatási rendszer és a belőle kilépő képzett és kreatív fiatal szakemberek a hazai vállalatok számára létfontosságúak. Szükségszerű továbbá minél több, magas hozzáadott értéket termelő, innovatív munkahely létrehozása. A versenyképes, innovatív tudással és alkalmazási készséggel rendelkező mérnökök alkotásaik révén az erős nemzetközi versenyben hozzájárulnak hazánk elismeréséhez, pozitív nemzetközi megítélésének erősítéséhez.
    A Magyar Műszaki Értelmiség Napja rendezvénysorozat továbbra is fel kívánja hívni a figyelmet arra, hogy Magyarország csak akkor állhat stabil fejlődési pályára, ha a műszaki és természettudományos képzés területén markáns fejlesztési programok indulnak, melynek következtében nő az e területen tevékenykedő szakemberek társadalmi megbecsülése, javul a szakmai megítélése, presztízse.
    A dokumentum rögzíti, hogy a Magyar Műszaki Értelmiség Napját Bánki Donát, az egyik legnagyobb magyar mérnökgéniusz születésnapjához kapcsolódva, ezentúl június 6-án rendezik meg.
    A nyilatkozatot a Szervezőbizottság elnöke átadta Lezsák Sándor alelnök úrnak és eljuttatja az országgyűlés, a kormány és a szakmai szervezetek képviselőinek. Rudas Imre elnök kérni fogja az Országgyűlés elnökét, hogy a jelenlévők közfelkiáltással elfogadott törekvését támogassa, és kezdeményezze, hogy azt a parlament határozatban erősítse meg a Magyar Műszaki Értelmiség Napja június 6-ai dátumát.

Kiadó: Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara