2012. június 18., hétfő 14:52

Zöldek maradnak a fiatalok?
    Budapest, 2012. június 18., hétfő (OS) - A Fiatalok a Környezetért Egyesület a 2011/2012-es iskolaévben egy rendkívül sikeres kampánysorozatot bonyolított le. A számok magukért beszélnek: 19 iskola, 54 csapat, több mint 3000 gyerek, szülő és pedagógus aktív jelenléte a kampányban, és hat rendezvény a Nagykátai kistérség számos városában. De vajon tudják-e folytatni környezetnevelési akciójuk a Zöldőrzők?

A Fiatalok a Környezetért Egyesület 2011 tavaszán a Közép-Magyarországi Regionális Operatív Program, KMOP-2012-3.3.4/A pályázati kiírásán támogatást nyert annak érdekében, hogy a Nagykátai kistérséget átölelő környezeti-nevelési kampánysorozatot valósítson meg. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A Zöldőrzők elsődleges célja a fenntartható életmód és a környezetetika népszerűsítése volt. Kampányukat 2011 szeptemberében kezdték meg a kistérség 19 iskolájában. A gyerekek nem várt érdeklődéssel fogadták a versenysorozatot: közel 3000 diák ültetett fát szeptemberben a Zöldőrzőkkel. A kezdeti lelkesedés nem lankadt, hiszen a Tápió menti kis túrán napsütéses időben 54 csapat és sok csapatokba nem regisztrált diák, szülő és pedagógus vett részt,  így több mint nyolcszázan járták végig a Tápiószentmárton, Göbölyjárás- Farmos Vízparti Élet Háza útvonalat.  Az októberi Biciklivel a szabadban rendezvényen több mint 500 diák vett részt, a márciusi Játék Határok Nélkül sportvetélkedőn pedig közel ötven csapat versenyezet a  Kistérség legsportosabb csapata  címért. Áprilisban, a Hagyományőrző Ösvényen közel 500 fő ismerkedett a régi korok hagyományaival. A kétnapos záró rendezvényen gyerekek, szülők és pedagógusok együtt játszottak a Zöldőrzőkkel. A környezetnevelő fiatalok csak pozitív visszajelzést kaptak a tanulóktól a programsorozat végén. Sokan kérdezték az eredményhirdetéskor, illetve a Zöldőrzők Facebook oldalán, hogy folytatódik-e a verseny a következő évben is. A Fiatalok a Környezetért Egyesület tagjai egy emberként álltak a kampány mögé, és szeretnék, ha elkezdett munkát befejezhetnék – jövőre is.
    Kiadó: Fiatalok a Környezetért Egyesület