2012. június 26., kedd 14:28

Merj kevesebbet! A Kék Pont Alapítvány Kábítószer-ellenes Világnapi üzenete
    Budapest, 2012. június 26., kedd (OS) - Ha a legális – illegális, a tiltott és szabadon fogyasztható alternatívája önmagában képes lenne valós, hatékony megoldást nyújtani a drogprobléma kezelésére, akkor sem a fiatalkorúak között tapasztalható növekvő alkoholfogyasztás, sem a növekvő kannabisz-használat nem jelentene ekkora kihívást. A magyar fiatalok körében emelkedő tendenciát mutató nagyivás és rohamivás jelensége rámutat a hazai alkohol-prevenció teljes hiányára és a felnőtt társadalmi minták attitűdformáló erejére. A Kék Pont Alapítvány palackba zárt világnapi üzenetét - Merj kevesebbet! - az A38 hajón megrendezett sajtótájékoztató zárásaként hajították a Dunába.

    A napokban nyilvánosságra került, Európa országaiban négyévente megismételt ESPAD nemzetközi vizsgálat 2011-es eredménye szerint, a 16 éves magyar középiskolások körében, az európai átlaghoz képest nőtt a nagyivás mértéke, ezzel Európa felső egyharmadába kerültünk. Az ún. lerészegedési mutatók alapján Mo. az ötödik a rangsorban. Míg a pálinka hungarikummá emelése megtörtént és a Nemzeti Pálinka Tanács, kormányzati támogatásának is köszönhetően, óriási ismertségre tett szert, a középiskolások nem ismerik a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeit. A szenvedélypolitika döntéshozói mintha nem látnák, vagy nem akarnák látni a felnőtt társadalomban tapasztalt mértéktelen alkoholfogyasztás és milliós nagyságrendű alkoholizmus, illetve a fiatalok nagyivása közti összefüggéseket. A holisztikus szemléletű drogprevenciós programok – melyek az alkoholt is drognak tekintik, annak a központi idegrendszer működését befolyásoló hatása miatt - forráshiány miatt csak szórványosan vagy egyáltalán nem tudnak működni. Ugyancsak az ESPAD 2011 vizsgálat szerint, míg Európa legtöbb országában a 2007-es adatokhoz képest változatlan mértéket mutat a kannabiszt kipróbálók aránya, addig Magyarországon ez a szám 5 %-os növekedést mutat Az alapítvány még 2010-ben brit és holland modell alapján hozta létre a www.kannabiszpont.hu online terápiás oldalt, amelyen bárki, anonim módon segítséget kaphat. Az elmúlt szűk két évben 576 fő regisztrált az oldalon, hetente átlag 15-20 személy kezdi meg a 4 hetes programot. Félő - hangsúlyozza az alapítvány - hogy a szigorodó büntetőpolitika, és annak manifesztációjaként elfogadást nyert parlamenti Btk módosítás ismét erősíteni fogja a kezelő-segítő helyek és programok iránti bizalmatlanságot. A Kék Pont Alapítvány a drogpolitikai paradigmaváltást jelentő egyéni és közösségi felelősségvállalást támogató, a MÉRTÉKLETESSÉG erényére építő és azt erősítő egészségfelfogást szorgalmazza. A szervezet idén is   megjelenik a Mértékletesség Tere és/vagy a Party Service elnevezésű ártalomcsökkentő programjaival  a legnagyobb hazai fesztiválokon - VOLT, Balaton Sound, SZIGET - a Magyar Telekom stratégiai együttműködésének köszönhetően. További infó: www.kekpont.hu 06-70/607-50-40 Barna Erika kommunikációs ig.
    Kiadó: Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.