2012. június 26., kedd 17:17

Mindennapos testneveléssel és a humánerőforrás bővítésével az egészségesebb Magyarországért
    Budapest, 2012. június 26., kedd (OS) - Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága népegészségügyi szempontból kiemelten fontosnak tartja a magyar lakosság – különös tekintettel a gyermekek - mozgáskultúrájának és sportági ismereteinek a fejlesztését. Az egészség megőrzése és védelme társadalmi felelősség, melynek egyik alapfeltétele a fizikai aktivitás fokozása a lakosság körében, különös tekintettel az iskoláskorúakra.

A XXI. században az iskola szerepe kulcsfontosságú a gyermekek egészségfejlesztése szempontjából, hiszen a diákok az ébren töltött idő 40–45 százalékát az, iskolában töltik. Ezt szem előtt tartva indultak meg olyan komoly népegészségügyi törekvések, melyek a gyermekek sportmozgás iránti elkötelezettségét kívánják javítani, így fejlesztve az egészségi állapotukat.
    A mindennapos testnevelés bevezetését az alap- és középfokú oktatásban rendkívül fontosnak tartjuk, mely terveink szerint már középtávon is hozzájárul a lakosság egészségi állapotának tartós javulásához.
    Népegészségügyi céljaink elérésében azonban természetesen az egészségügyi humánerőforrásnak is kiemelkedő szerepe és jelentősége van. Ezért is hatalmas eredmény, hogy a felsőoktatási keretszámok és ösztöndíjak meghatározásakor az egészségügy kiemelt helyet foglal el. Az elmúlt években fokozatosan növekvő keretszámokhoz képest idén még többen vehetnek részt az általános orvos-, fogorvos- és gyógyszerészképzésben országszerte. Ez elengedhetetlen az ágazatban tapasztalható szakember-hiány fokozatos felszámolásához. Az orvosképzés jelentőségét jól jelzi az a tény, hogy az 1800 meghirdetett férőhely mindegyikén teljes állami ösztöndíjjal tanulhatnak a sikeresen pályázó diákok. Az egészségügyi felsőfokú szakképzések esetében szintén igen magas, több mint 3000 férőhelyre jelentkezhettek teljes ösztöndíjjal a pálya iránt elhivatottságot érző fiatalok.
    Az egészségügyi ellátórendszer fenntartása és fejlesztése, továbbá a betegbiztonság megőrzése érdekében elengedhetetlen, hogy az ágazat humánerőforrásának egyensúlyát megteremtsük. A rendelkezés garantálja a magas színvonalon képzett egészségügyi személyzet utánpótlását és ezzel a betegellátás biztonságát.

Emberi Erőforrások Minisztériuma
    Egészségügyért Felelős Államtitkári Kabinet