2012. július 3., kedd 17:45

A labda még az Alkotmánybíróságnál van! - az MSZP a családvédelmi törvényről
    Budapest, 2012. július 3., kedd (OS) - Az Alkotmánybíróság felfüggesztette a családvédelmi törvény egyik paragrafusának július 1-jei hatályba lépését. Rétvári Bence a kudarcot győzelemmé igyekezett kozmetikázni, mondván: a családvédelmi törvény többi része viszont rendben van, és a törvény család-definíciója a kritikák ellenére "integratív és befogadó".

    Az államtitkár téved. Az Alkotmánybíróság még nem zárta le vizsgálatát. Az ombudsman beadványa két paragrafust támadott meg. Az egyik az, amelyiket most felfüggesztettek, mert a bejegyzett élettárs öröklését akadályozta. A másik vitatott paragrafus éppen a család definíciója, amely az ombudsman szerint is sérti az emberi jogokat. Ennek alkotmányossága még vizsgálat tárgya. A törvény definíciója értelmében családot csak házastársak vagy a szülő és gyerek alkotnak. Mások, pl. az élettársak nem. Vagyis ha élettársak nevelnek közösen gyerekeket, akkor ők együtt nem egy család. A papa és a mama hivatalosan csak külön-külön családot alkotnak, ki-ki vérszerinti gyerekével. Ha előző kapcsolatukból származó gyereket nevelnek közösen, a gyereknek nem családtagja anyjának vagy apjának az élettársa. Ha az élettársaknak nincs gyerekük, e definíció szerint nem is nevezhetők családnak. Mars az oltár elé, mondja a kormány!  Ennek a szűkkeblű meghatározásnak az alkotmányosságáról az Alkotmánybíróság – szemben az államtitkár állításával – még nem hozott végső döntést. Csak arról határoztak (az Alkotmánybíróság történetében először), hogy az örökösödésről szóló paragrafust már a végső határozathozatal előtt nyomban felfüggesztik, mert az azonnali károkat, "súlyos és helyrehozhatatlan következményeket"okozna. A családokat szűk egyenruhába kényszerítő definíció nyilván nem ilyen természetű ügy. Okoz ugyan károkat, de ezek nem azonnaliak és helyrehozhatatlanok. Erről a paragrafusról a végső szót az Alkotmánybíróság a részletes vizsgálat után fogja kimondani. A döntés már csak azért is fontos lesz, mert az ősszel a parlament elé kerülő Polgári Törvénykönyv tervezete továbblép az élettársak jogfosztásának útján. A tervezet jelenleg ismert szövege a "közeli hozzátartozók" köréből már kizárja az élettársakat, ők csak az egy fokozattal kevesebb jogosultságot jelentő hozzátartozói kategóriába fértek bele.  Az MSZP továbbra is úgy gondolja: a kormánynak nincs keresnivalója a hálószobákban, a családi otthonokban.  Lendvai Ildikó az Emberi jogi bizottság tagja
    Kiadó: MSZP-Országos Központ

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.