2012. július 5., csütörtök 16:40

Páva Zsolt polgármester közleménye - Megőrizzük Pécs és az ország értékét
    Budapest, 2012. július 5., csütörtök (OS) - Köszönetemet és elismerésemet szeretném kifejezni a Közgép Zrt. tulajdonosainak és vezetőinek a mintegy 14 hónapos erőfeszítésért, hogy segítségünkre voltak a Zsolnay Porcelánmanufaktúra megmentésében.

    A Zsolnay olyan értéke Pécsnek és Magyarországnak, a magyar kultúrának, iparművészetnek, amely megkívánja a legnagyobb gondoskodást és felelősségteljes törődést. A Közgépben olyan partnerre találtunk, amely nem csupán a haszonszerzés szempontját alkalmazta, hanem tekintettel volt az értékekre és a munkahelyek megőrzésére.
    Megértjük, hogy a társaság a gazdasági válság, különösen az építőiparban jelentkező válság miatt, nem tudja a Zsolnay további finanszírozását vállalni.
Szeretném tájékoztatni a pécsi és magyar közvéleményt, hogy Pécs megőrzi a Zsolnay Porcelánmanufaktúra felhalmozott értékeit!
    Egyetértve a Közgép Zrt. értékelésével, úgy látom, hogy lezárult az a korszak, amelyben csak és kizárólag a profit szempontjából, vagyis csak a nyereség, a haszon szempontja alapján képzelték el a Zsolnay működtetését. Úgy vélem ugyanakkor, hogy modell-váltásra van szükség, amely jelentheti például a non-profit működés kialakítását. E modell kialakításában továbbra is számítok a Közgép tapasztalatára, és olyan tulajdonostársat fogok keresni, amely a nyereség mellett az értékmegőrzést is kiemelten fontosnak tartja.
    Az elmúlt két esztendő során, mi pécsiek azt tapasztaltuk, hogy számos esetben támaszkodhattunk a kormány segítségére, ezért az egyik lehetőség, hogy a magyar kormányt hívjuk társul az új modell kialakításában.
    Ezt a javaslatot a Közgyűlés elé fogom tárni és kérni fogom jóváhagyó támogatását.
    A Közgéppel folytatott tárgyalásaink eredményeként az 1 forintos visszavásárlási árat a magam részéről elfogadtam, amelynek következtében a Zsolnay Porcelánmanufaktúra kizárólagosan Pécs város tulajdonát fogja képezni.
A Zsolnay Pécs és az ország olyan értéke, amelyet meg kell óvnunk és meg kell őriznünk az utókor számára!

    Pécs, 2012. 07. 05.


    Páva Zsolt
    Pécs polgármestere  
-----------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.