2012. július 11., szerda 13:00

Saját hibáikkal vádaskodnak a szocialisták - Jelentősen nőtt az országunkba érkezett uniós források mennyisége a kormányváltás óta
    Budapest, 2012. július 11., szerda (OS) - A magyar szocialista EP-képviselők folyamatosan azzal támadják a Fidesz-KDNP kormányt, hogy az uniós források felhasználásában a szocialista kormányoknál sokkal rosszabbul teljesít. A számok és a tények azonban ennek pontosan az ellenkezőjét bizonyítják: míg a Gyurcsány- és Bajnai-kormány alatt a lehívható uniós források töredéke érkezett az országba, addig az Orbán-kormány alatt jelentősen megnövekedett a kifizetések mennyisége.

    Tabajdi Csaba MSZP-s EP-képviselő, az európai szocialisták bukaresti kihelyezett ülésén az alábbiakra figyelmeztetett: "Az Orbán-kormány elődeinél jóval rosszabb teljesítményt nyújt, ami az uniós támogatások kihelyezését illeti. A támogatási időszak végéhez közeledve, a kihelyezés ütemének fel kellene gyorsulnia." Tabajdi kifejtette: "Amennyiben az Orbán-kormány nem javít a források felhasználásának gyorsaságán, azzal nemcsak a lehetséges pályázókat fosztja meg a pénztől, hanem tálcán kínál fel érveket a Kohéziós Politika, a felzárkóztatási célú támogatások ellenfelei számára."

Surján László kereszténydemokrata EP-képviselő ennek kapcsán elmondta: "Tabajdi Csaba olyat követel, a felhasználások felgyorsítását, ami már látványosan bekövetkezett. A szocialista kormányok, 2007-től 2010. április 1-ig a 2007-2013 között rendelkezésre álló összes kohéziós forrásból 1,4 milliárd eurót hívtak le. A szocialisták három év alatti teljesítményükhöz képest az Orbán-kormány két év alatt 5,1 milliárd eurót hozott be az országba.  A tények alapján nagyobb szerénységgel kellene az MSZP-nek nyilatkoznia".

"Ha az Európai Szociális Alap felhasználását vizsgáljuk, akkor még élesebben látható milyen rosszul dolgoztak a Gyurcsány-Bajnai korszakban. Hazánk a hétéves keretnek 2011. végéig csak 20,4%-át hívta le. Tabajdi Csabának meg kellene magyaráznia, hogy hogyan történhetett meg, hogy 2007-ben és 2008-ban 0%-ot, azaz semmit sem hívtak le az Európai Szociális Alap hétéves keretéből, 2009-ben csak 3,1%-ot,  2010-ben pedig a keret mindössze 1,9%-a érkezett az országba. A kormányváltás után, 2011-ben azonban bekövetkezett Tabajdi Csaba által szorgalmazott gyorsítás: ekkor a teljes keret 15,4%-a már eljutott a pályázókhoz" - emlékeztetett Surján László EP-alelnök.

"A szocialista kormányok renyhesége azért volt különösen fájdalmas az országnak, mert a munkavállalók foglalkoztatását közvetlenül elősegítő pénzeket nem hívtak le. 2007-2008-ban már látni lehetett, hogy folyamatosan romlanak a foglalkoztatási mutatóink, így különösen fontos lett volna, hogy valós tényekkel, megfelelő pályázatokkal igényeljük az Európai Szociális Alap forrásait. A Gyurcsány-Bajnai kormányok mindezt nem tették meg, s így ezeket a hibákat is a Fidesz-KDNP kormánynak kell kijavítania" - nyilatkozta Őry Csaba fideszes EP-képviselő.

Surján László hozzátette: "A tények azt mutatják, hogy a kormányváltás után a kohéziós pénzek kifizetése terén is pozitív fordulat állt be. A helyzet mégse rózsás, hiszen az elmulasztott szinte emberfeletti erőfeszítést igényel.
    
    Kiadó: Magyar Néppárti Képviselőcsoport, Európai Parlament

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.