2012. július 11., szerda 14:59

MKE Vándorgyűlés, Győr
    Budapest, 2012. július 11., szerda (OS) -

    Sajtóközlemény

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének 44. Vándorgyűléséhez


A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) hosszú évek óta minden nyáron megrendezi a könyvtáros társadalom legjelentősebb, háromnapos könyvtárszakmai fórumát, a Vándorgyűlést. A rendezvénynek évről- évre más város ad helyet az országban. A részvételi létszám a programokon több mint hétszáz fő, köztük szép számmal vannak jelen határon túli könyvtáros kollégák is. Minden eddigi Vándorgyűlésünk nemcsak az egyesület, de a rendező város számára is fontos társadalmi eseménynek számított. Jelentőségét emelte, a szakma társadalmi fontosságának tudatát erősítette a miniszteri és államtitkári jelenlét.

2012-ben a 77. éve működő MKE 44. Vándorgyűlését Győrben rendezi meg a győri könyvtárak (Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtára, Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár és Közösségi Tér, Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár) közreműködésével.

A magyar könyvtárügynek rengeteg feladata lesz az elkövetkező évtizedben is. A válság amellett, hogy elvesz, jócskán hozzá is tesz a szakmai teendőkhöz, folyamatos megújulásra késztetve könyvtárat és könyvtárost egyaránt.
A változások, társadalmi mozgások és hangsúlyeltolódások dinamizmust igényelnek a szakmától, korszerű modellekben való gondolkodást, és ezek erőteljes szakmapolitikai megjelenítését. Lényeges, hogy helyesen fogalmazzuk meg céljainkat, jó stratégiát alkossunk, azokat következetesen kövessük, tudatosítva a társadalomban és kormányzati szervekben a könyvtár meghatározó érték- és haszontermelő szerepét, a tudás társadalmában elfoglalt helyét.
Az idei Vándorgyűlés szlogenje: "Stabilitás – Innováció – Inspiráció. Könyvtárak változó környezetben". A konferencia témaválasztásával e hármas pilléren kibontakozó új szemlélet alapjait kívánja megvetni a hosszú távú fenntarthatóság követelményének figyelembevételével. Célkitűzésünk a könyvtárat mint stabil, innovatív intézményt definiálni – a sokszínű szolgáltatásait igénybe vevő valamennyi felhasználó számára.
Napjainkban fontosak lettek a tanulásra, találkozásra, beszélgetésekre, Internet használatra alkalmas közösségi terek. Újabb megerősítést kap az olvasási készségek fejlesztésének szorgalmazása. Jelentős kérdéssé válik és izgalmas vitákat generál az e-könyv szakmai megítélése és kölcsönzése. A digitális tartalmak feltöltése és elérése, az Internethez való hozzáférés és a kapcsolódó készségek egyre inkább szükségesek a mindennapi életben való teljes körű részvételhez. Ugyancsak jelentős szerepet kapnak a szociokulturális programok, a K+F területek.
Miközben a szemléletváltás szükségességét nyilvánvalóvá tettük, a felhasználói igényeket szolgáltatásaink középpontjába állítottuk, aközben az elmúlt közel egy év temérdek problémát hozott magával. Pénzügyi megszorítások, átszervezések söpörtek végig a kultúra egészén, nem kímélve a könyvtárügyet sem. A közigazgatás átalakítása alapjaiban változtatta meg a könyvtári szolgáltató rendszert. Ebben a helyzetben különösen fontos ismernünk és tudatosan felismernünk feladatainkat, megtartani-megteremteni a szakmai koherenciát, megújítani szolgáltatásainkat.
Témaválasztásunk aktualitása, gondolkodási irányunk helyessége nemcsak hazai viszonylatban, de a trendeket megfogalmazó nemzetközi informatikai és könyvtáros szervezetek relációjában is helytálló. A könyvtárak - az információ – és inspirációszerzés legfontosabb forrásai – mondja ki állásfoglalásában az EBLIDA, míg az IFLA szlogenje: "Könyvtárak most. Inspirálni, meglepni, képessé tenni" 87 szekció munkájában jelenik meg az augusztusi Helsinkiben megtartandó éves konferencián.

Bakos Klára
elnök

    Kiadó: Magyar Könyvtárosok Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.