2012. július 12., csütörtök 09:06

Segély helyett utalvány – újabb szegényellenes döntés!
    Budapest, 2012. július 12., csütörtök (OS) - Bár korábban az ellenkezőjét ígérte, a jövőben mégis Erzsébet-utalványban fizeti ki a kormány a segélyek egy részét. A döntés jól mutatja a Fidesz-KDNP szegényellenes társadalomszemléletét.

    Szent Erzsébet annak idején legalább önzetlen alamizsnát osztott a hatalom által minden szempontból alattvalónak tekintett rászorulóknak. Az Orbán-kormány most ugyanerre készül – azzal a különbséggel, hogy az intézkedésében még az önzetlenséget se lehet felfedezni.

Többször felhívtuk a figyelmet: a segélyek utalványozása súlyosan sérti a rászorulók emberi méltóságát, akadályozza mindennapi boldogulását, és a feketepiac erősödését is maga után vonja. Ennek ellenére döntöttek úgy a kormánypártok, hogy a jövőben a támogatások jelentős részét Erzsébet-utalványban fizetik ki.

Döntöttek arról is, hogy a 2013-as költségvetésben is befagyasztották a gyermekvédelmi támogatást, az anyasági segélyt, a GYES-t, a GYED-et, valamint az utoljára az MSZP által emelt családi pótlékot. Ez utóbbit ráadásul most már végleg megvonják azoktól a családoktól, ahol a gyerekek hiányzása eléri az ötven órát. Holott nem minden esetben a szülők tehetnek arról, hogy a gyermekük – mondjuk a kirekesztő iskolarendszerben elszenvedett folyamatos megaláztatás miatt – nem akar, vagy – mert például a család helyzete miatt dolgozni kényszerül – nem tud bejárni az iskolába.

Mindezek együtt egy olyan kormányzati társadalomfilozófiát rajzolnak ki, amely semmilyen szociális és anyagi rászorultságot nem vesz figyelembe, ugyanakkor megfélemlíti, megalázza, sőt megbünteti a szegény családokat akkor is, ha az nem lenne indokolt – például, ha a segélyt korábban is csak hasznos és szükséges holmira fordították, vagy ha a gyerek később rendben bejár az iskolába.

A vasszigor mögött ugyanakkor nyilvánvalóan nem csak a kormánypártok kőkemény érzéketlensége húzódik. Az Erzsébet-utalvánnyal a köz-, majd a reálszférában helyzetbe hozott haveri áruházlánc az intézkedés hatására az utolsó utáni, világtól elzárt zsákfaluban is nagyot kaszálhat, miközben a szolgáltatásaikat kifejezetten a helyi igényekre építő kisüzletek tulajdonosai jelentős hátrányba kerülnek.

Bangóné Borbély Ildikó,
az MSZP elnökségi tagja

U.i.: A KSH szerint tavaly alig 88 ezer 50 gyermek született Magyarországon. Ez a szám soha nem volt ilyen alacsony. Vajon mikor tűnik fel a kormánynak, hogy a nagy gazdasági és baby boom ellenére robbanásszerűen távoznak az országból a fiatalok, a helyzetüket kilátástalannak érző családok, s tömegesen húzzák le a rolót a kis és közepes vállalkozások?

    Kiadó: MSZP

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja  az OS-be beadott  közleményeket,  a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett  közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.