2012. július 25., szerda 08:07

Törvény a törvény ellen?
    Budapest, 2012. július 25., szerda (OS) - Az Élőlánc Magyarországért az Ombudsmanhoz fordult a kulturális örökség védelméről szóló törvény kiiktatása miatt

    
Sem régészeti feltárást nem kell végezni, sem a műemléki értékekre nem kell tekintettel lenni, mintha csak háborús állapotok lennének, vagy katasztrófa sújtotta övezetté vált volna Budapest. Ilyen körülményeket idéz a Puskás Ferenc Stadion (Népstadion) mellett építendő új stadion építéséről szóló törvény, amely kimondja, hogy a beruházással összefüggésben nem kell alkalmazni a kulturális örökség védelmére vonatkozó jogszabályokat.
Az Élőlánc Magyarországért úgy véli, hogy a szóban forgó rendelkezés ellentétes Magyarország Alaptörvényével, amely a kulturális örökség védelmét feladatként határozza meg, ugyanis az Alaptörvényben elrendelt feladat ellátását egyetlen törvény sem akadályozhatja. Az Alaptörvény és a kulturális örökség védelméről szóló törvény az államra és mindenki másra nézve egyetemleges kötelezettségeket határoz meg. Az, hogy az állam saját beruházását kivonja a kulturális örökség védelméről szóló törvény által elrendelt kötelezettségek alól – az Élőlánc Magyarországért álláspontja szerint –, sérti a jogbiztonságot és a jog előtti egyenlőség elvét, ráadásul a kulturális örökség védelmére vonatkozó szabályok felfüggesztése ellentétes a Magyarország által is elfogadott nemzetközi egyezményekkel.
Mindezek miatt az Élőlánc Magyarországért az Alapvető Jogok Biztosához, és a Biztos Jövő Nemzedékek Védelmét Ellátó Helyetteséhez fordult, kérve állásfoglalásukat, illetve a törvény továbbítását az Alkotmánybírósághoz normakontrollra.

Budapest, 2012. július 25.

Élőlánc Magyarországért elnöksége

Kapcsolat:
Ertsey Attila építész  
tel/fax: +36 1 349 1236
korepitesz.studiokft@chello.hu
skype: ertsey.attila,
www.autonomhaz.eu

    Kiadó: Élőlánc Magyarországért

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.