2012. augusztus 6., hétfő 23:03

Új politikai pólus körvonalazódott Bodajkon
    Budapest, 2012. augusztus 6., hétfő (OS) - Az LMP, a 4K!, a Szolidaritás, a Milla és további szervezetek képezhetik a magyar politika új pólusát, amely demokratikus, rendszerkritikus és európai értékek köré szerveződve elnyerheti 2014-ben a most még bizonytalan tömegek támogatását – mondták el a szervezetek képviselői az 5. Ökopolitikai Nyári Egyetem zárónapján. A fél évtizedes hagyományú rendezvény idén minden korábbi rekordot megdöntött, a tábor félezer résztvevője az elmúlt hét folyamán több mint kétszáz hazai és nemzetközi előadó: kutatók, aktivisták, politikusok és művészek vezetésével több, mint száz előadáson, szemináriumon, workshopon, tréningen, kulturális, közösségi és gyerekprogramon vett részt Bodajkon, a Tölgyes Táborban.

Az Ökopolitikai Nyári Egyetem zárószemináriumának előadói Csigó Péter cikksorozata nyomán azt vizsgálták, valóban kialakult-e egy új pólus a magyar politikai palettán. Csigó egy kutatás adatai nyomán a bevezetésben elmondta: a választók értékrendjét vizsgálva azt látni, hogy a Fidesz-Jobbik és az MSZP-DK tömbök mellett van egy nagy, legalább 25%-os választói csoport, amely, bár jelentős részben bizonytalan, leginkább az LMP-t, a 4K!-t és a Millát érzi közel magához. A radikális demokratikus megújulás pólusához sorolt választók egyaránt elutasítják az Orbán-rendszert, az erőszakos jobboldali politikát, de a csalódást keltő, lejáratódott, hiteltelen korábbi kormánypártokat is. Juhász Péter, a Milla szervezője ehhez hozzátette, hogy a kiábrándultak megszólításához színes és széles összefogás szükséges, amely számos kisebbségi csoportot is magába foglal, sőt, a zöld, baloldali és liberális pártokon és szervezeteken kívül nyit az orbáni kormányzást elutasító, demokrata konzervatívok felé is. Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője arra figyelmeztetett, hogy egy új pólusnak közös vízióval kell rendelkeznie, és a megegyezés nem merülhet ki az Orbán-kormány leváltásának igényében. Ezért olyan programot kell alkotni, amely alapot teremthet az új politikai erők megegyezéséhez, és adott esetben egy kormányprogram vázát is képezheti. Jávor úgy látja, hogy a rendszerkritika három szinten kell megjelenjen: egyrészt az Orbán-rendszerrel, másrészt az elmúlt 22 évvel, harmadrészt a globális pénzügyi-gazdasági rendszerrel kapcsolatban is meg kell fogalmazni a társadalmi igazságosság, a fenntartható fejlődés és a demokratikus működés szempontjait képviselő kritikát. Szőllőssy Kristóf, a 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom Országos Bizottságának tagja arra emlékeztetett, hogy az LMP és a 4K! már nyilvánosan is egyeztetett a Köztársasági minimum programjáról, tehát az új pólus építése már a gyakorlatban is megkezdődött. A Szolidaritás társelnöke, Székely Sándor a dühös vidéki szavazók és a digitális szakadék túloldalán élők elérését nevezte kulcstényezőnek, és a résztvevők egyetértettek abban, hogy a Szolidaritás támogatói e tekintetben jól kiegészítik például az LMP társadalmi bázisát.
    Kiadó: Ökopolitika Műhely Alapítvány