2012. augusztus 13., hétfő 14:18

A sertéstartók nem értenek egyet az élő sertés tervezett fordított áfája kapcsán a kormányzattal
    Budapest, 2012. augusztus 13., hétfő (OS) - A Magyar Sertéstartók Szövetsége elutasítja a Vidékfejlesztési Minisztérium ötletét az élő sertések foedított áfa adózása kapcsán. Véleményük szerint ez végleg padlóra küldené az ágazatot, mely így is a szakadék szélén van. Ugyanis nem képesek a veszteségből finanszírozni azt az áfa fizetési kötelezettséget, mely a bejövő input anyagokon van:keveréktakarmány, szój,napraforgó dara, premix, áram, gyógyszer stb. Ha még tudnák is, a 75 napos áfa visszaigénylési idő miatt likviditási problémák lépnének fel már egy hónap után.

    Magyar Sertéstartók Szövetsége
Hu-6346 Sükösd, Arany J. u. 63
Tel.: 30-4571174
Email:info@sertesszovetseg.hu

V.Németh Zsolt Vidékfejlesztési Államtitkár Úr Részére

Budapest
Vidékfejlesztési Minisztérium

Tisztelt Államtitkár Úr !

A Magyar Sertéstartók Szövetsége határozottan tiltakozik az élő sertés kereskedelmében a  fordított áfa fizetés bevezetésének kormányzati elképzelése ügyében. A gabona kereskedelem kapcsán alkalmazott gyakorlat átültetése a sertéságazatba az utolsó tőrdöfést jelentené az ágazat szereplői számára. Azok a sertéstartók ugyanis, akik keverék takarmányt vásárolnak, azon számlák után keletkező 27 %-os áfát meg kell hogy fizessék a keverék takarmányt eladónak, ugyanúgy mint a gyógyszer, áram stb. számlák után. Ugyanakkor nettó áron kell , hogy értékesítsék a sertéseiket, ebből fakadóan forráshiányosakká, és állandó áfa visszaigénylőkké válnának. Amennyiben ezt a megoldást erőlteti a kormány, számoljon azzal, hogy a magyar sertésállomány ma még fellelhető része drasztikus állománycsökkenésbe fog kezdeni .
Érthetetlen számunkra, hogy az általunk javasolt áfa megoldási javaslattal szemben, amikor is a költségvetés bevétele nem csökkenne, miért kell az ágazatot hátrányos helyzetbe hozó kormányzati javaslattal élni.
Javaslom, hogy egyeztessen az államtitkárság a kormány előterjesztés tervezetéről a szakma azon képviselőivel, akik nem alkalmazottak valamely gazdasági társaságnál, nem fizetett érdekképviseleti vezetők gazdálkodás nélkül, hanem gyakorló , termelésben részt vevő gazdasági szereplők, akik meg tudják reálisan ítélni e tárgyban a   finanszírozásban rejlő katasztrófális hatást, amennyiben az élő állat nettó áron kell, hogy számlázódjon a húsipar felé. Ez utóbbi egyébként felerősítené a számla nélküli élő sertés eladási szándékot is, amely magával vonzaná a termeléshez vásárlandó alapanyagok fekete kereskedelmét is.

Államtitkár Úr ! Jómagam is szakértő kollégáim szívesen állunk egy egyeztetésre rendelkezésére, egy tárgyilagos és reális koncepció kidolgozása érdekében.


Sükösd, 2012. augusztus 12.

Tisztelettel: Sákán Antal
                      Elnök

    Kiadó: Magyar Sertéstartók Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.