2012. szeptember 28., péntek 17:38

A Médiatanács a jogállami megoldásban érdekelt
    Budapest, 2012. szeptember 28., péntek (OS) - Egy médiavállalkozás tulajdonosának tudnia kell mérlegelni állításainak súlyát. Meg kell tudnia ítélni, hogy helyénvaló-e hamis tények közlése a médián keresztül. Éppen ezért nehezen értelmezhető a Klubrádió tulajdonosának legutóbbi nyilatkozata, melyben azt állította, hogy a bíróság "kimondta, hogy alakilag érvényes" a pályázata.

    
A Klubrádiót működtető üzleti vállalkozás vezetőjének nyilatkozatával szemben egyetlen olyan bírói ítélet sem létezik, amely kimondaná a Klubrádió pályázatának alaki érvényességét. Ha létezne ilyen ítélet, nem volna törvényes, jogállami akadálya annak, hogy érvényes nyertese legyen a pályázati eljárásnak.

Az alaki érvényesség kritériumaira vonatkozó "Klub-szabályt" épp a Klubrádió által a pályázat eredeti nyertese ellen indított per során vezette be a bíróság, melyben maga a Klubrádió vitatta a nyertes pályázat alaki érvényességét.

A probléma az, hogy a Klubrádió kezdeményezésére bevezetett "Klub-szabálynak" a Klubrádió pályázata sem felel meg. Ráadásul a "Klub-szabály" alkalmazása tekintetében az elmúlt időszakban konzekvens bírósági ítéletek sora született, melyekben más rádiók frekvenciapályázatának alaki érvénytelenségét állapította meg a bíróság.

A Médiatanács sajnos nem rendelkezik akkora szabadsággal, mint a Klubrádiót működtető üzleti vállalkozás tulajdonosa, így nem tekinthet el nagyvonalúan sem a tényektől, sem a "Klub-szabály" alapján meghozott konzekvens bírói ítéletektől, sem a törvényi előírásoktól.

Így tartózkodnia kell attól is, hogy olyan módon és hangnemben válaszoljon a rádiót üzemeltető üzleti vállalkozás tulajdonosának, amilyen stílust és hangnemet ő maga üt meg azzal a Médiatanáccsal szemben, mely immáron 600. napja teszi lehetővé számára, hogy az ügy törvényes, jogállami megoldásáig zavartalanul folytathassa műsorszolgáltatását.

A Médiatanács biztos abban, hagy a kialakult vitás helyzet ellenére, a Klubrádiót üzemeltető üzleti vállalkozás tulajdonosa is kizárólag az ügy törvényes és jogállami megoldásában érdekelt.

        Médiatanács
        Szóvivői iroda

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.