2012. október 16., kedd 13:30

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2012. október 16., kedd (OS) - Az ombudsman a vak és gyengén látó emberek egyenlő közlekedési esélyeiért

    
A hangos utastájékozatási rendszer nem működik a teljes villamos-, trolibusz- és autóbusz-hálózaton, ezért a vak és látássérült utasok jelenleg nem élhetnek egyenlő eséllyel a Budapesti Közlekedési Vállalat szolgáltatásaival. A busz- és villamosjáratok nagy részén akusztikus módon nem tájékoztatják az utasokat a megállóhelyekről és az átszállási lehetőségekről, ami a vak utasok számára ellehetetleníti, a látássérülteknek pedig jelentősen megnehezíti az önálló közlekedés lehetőségét. Szabó Máté alapjogi biztos a közlekedési vállalat vezérigazgatójának intézkedését kérte.
A BKV hangos utastájékoztatási rendszere korábban sokat segített a vak és gyengén látó embereknek, de a vidékről érkezőknek is azzal, hogy informált az átszállási lehetőségekről. A sorozatos forgalmi változások miatt azonban túl kicsinek bizonyult az idősebb járműveken üzemelő kijelző- és hangbemondó rendszerek memóriakapacitása, ezért a BKV még 2008-ban megszüntette ezt a szolgáltatását. Csupán néhány buszjárat új típusú járművein van berendezés, amely bemondja a következő megállót. Gondot jelent továbbá, hogy járatok számát a gyengén látó utasok számára olvashatatlan méretben írják ki.  Ugyanez a probléma a legtöbb digitális kijelzővel, valamint a megállókban használt utastájékoztató táblákkal is és ott sem nem áll rendelkezésre olyan hallható jelzés, amely a látássérült várakozót értesítené, hányas számú járat érkezett a megállóba.

    Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.