2012. október 23., kedd 09:55

A Füstirtók a Gyermekdohányzás Visszaszorításáért Alapítvány közleménye
    Budapest, 2012. október 23., kedd (OS) - Kezdődjön vita Nagy Imre bűneinek számbavételéről is, a történészek ne lapítsanak tovább.

    Nagy Imre árnyaltabb megítélése egyre elkerülhetetlenebb. 1945-ben - mint földművelésügyi miniszter - ő vezényelte le a kamu földosztást, pontosan tudva, hogy ez csak választási trükk, a földek később termelőszövetkezetekbe kerülnek majd. Ezt követően, belügyminiszterként teljes erőbedobással dirigálta a német ajkúak, svábok kollektív bűnösökké kikiáltását, jelentős részük vagyonának bírósági ítélet nélküli elkobzását és első, több tízezres csoportjuk deportálását Németországba. Az ezt megalapozó rendeletet is ő adta ki 1945. december 29-én. Agitációs tevékenységével részt vállalt az 1945-ös választási győztes FKGP vezetőinek törvénytelen letartóztatásában, személyesen kampányolt Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztése érdekében. Nagy 1950 decemberétől begyűjtési miniszterként terror alatt tartotta Magyarország parasztságát. Regnálása alatt mintegy 120 ezer embert ítéltek el "közellátás veszélyeztetése" címén, s száz körülire tehető a halálos ítéletek száma. Első miniszterelnöksége alatt tovább folytak a kulák perek, a politikai foglyok nagy része börtönben maradt, és teljes gőzzel üzemelt a begyűjtési rendszer. Legalább a fiatal történészeknek kutatniuk kellene végre a magyarországi németek deportálását és a begyűjtéssel kapcsolatos pereket, amelyek azért nincsenek vizsgálva, mert Nagy felelőssége megkerülhetetlen lenne. Történészek,észhez kéne térni! Információk: 06/20-2767-515
    
    Kiadó: Füstirtók a Gyermekdohányzás Visszaszorításáért Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.