2012. október 29., hétfő 12:45

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2012. október 29., hétfő (OS) - Jeszenszky Gézát fel kell menteni egyetemi státuszából

    Az LMP levélben fordul a Budapesti Corvinus Egyetem rektorához, hogy mentse fel tanári állásából Jeszenszky Gézát, mert egy Európához tartozó, civilizált országban nem lehet oktató az – még ha jelenleg nem is tanít –, aki a diákjainak szánt jegyzetében egy kisebbséggel kapcsolatban súlyosan sértő és kirekesztő kijelentéseket fogalmaz meg.  

Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, jelenleg Magyarország norvégiai nagykövete, a Budapesti Corvinus Egyetem tanáraként korábban kurzust tartott leendő diplomatáknak, amely során a romákra nézve súlyosan sértő kijelentéseket tett. Saját készítésű jegyzete szerint többek között "azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy a testvérek vagy unokatestvérek házasosodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással". Az ilyen és ehhez hasonló elfogadhatatlan sztereotípiákat és előítéleteket tartalmazó megállapításait forrásmegjelölésekkel nem támasztotta alá; így még súlyosabb, ha ezek Jeszenszky Géza saját gondolatai.

(folyt.)

    Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.