2012. november 13., kedd 20:23

A Fidesz Európai Parlamenti Delegáció közleménye (2. rész)
    Budapest, 2012. november 13., kedd (OS) - Az Európai Parlament nemet mondott a sehová nem vezető költségvetési tárgyalások folytatására - Surján László sajtóközleménye

    Ugyanakkor a tagállamok képviselői - főként a nettó befizetők ellenállása miatt - nem tudtak megállapodni a kohéziós politikát, a vidékfejlesztési programokat, a kutatás-fejlesztést és az Erasmus programot is érintő 9 milliárd euró többletkifizetés 2012-es teljesítéséről. "Ezek olyan jogi kötelezettségvállalások, amelyeket az Uniónak mindenképpen ki kell fizetnie. A kohéziós beruházások már megvalósultak, a kutatás-fejlesztési projektek futnak, az Erasmus programban részt vevő diákoknak ki kell fizetni az ösztöndíjaikat" - hívta fel a figyelmet Surján László. Ugyanakkor a Parlament úgy ítélte meg, ha a Tanács döntésképtelensége miatt ezek az alapkötelezettségek nem teljesülhetnek értelmetlen a jövő évi költségvetés tárgyalásait erőltetni.
    Ily módon ma éjfélkor anélkül jár le a Lisszaboni Szerződés által kiszabott 21 napos határidő, hogy a költségvetési hatóság két ága, a Parlament és a Tanács megállapodnának és így az Európai Bizottságnak új költségvetési tervezetet kell benyújtania. Jelen pillanatban nem világos, hogy erről sikerül-e még idén megállapodni, ha nem, akkor a jövő évben havonként az idei költségvetés 1/12-ét lehet elkölteni az uniós célokra.
    Surján László, az EP alelnöke kiemelte: "A mostani tárgyalási kudarc baljós előjel a novemberi Európai Tanács ülés előtt, ahol a 2014-2020-as uniós keretköltségvetés lesz a téma."

    Kiadó: Fidesz Európai Parlamenti Delegáció

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.