2012. november 15., csütörtök 11:31

A Közép Európai Club Egyesület közleménye
    Budapest, 2012. november 15., csütörtök (OS) - Báger Gusztáv "Korrupció: büntetés, integritás, kompetencia" című könyvbemutatójáról

A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP) e heti rendezvényén tartott vitában az előadó Báger professzor – felkérésre - röviden bemutatta a fenti címmel az Akadémiai Kiadónál 2012. novemberében megjelent szakkönyvét. A könyv első része a korrupció jellemzőit, okait, az ellene folytatott küzdelem irányait és színtereit, az utóbbi vonatkozásban a nemzetközi szervezetek, néhány kiemelt ország és nem kormányzati szervezet korrupció ellenes tevékenységét mutatja be. A második rész a Hollandiában alkalmazott integritási metodológiát és annak a magyar feltételeknek megfelelő alkalmazását vizsgálja, részletesen bemutatva a holland kockázatelemzési gyakorlatot, valamint a holland és a magyar számvevőszék korrupcióellenes tevékenységét. A könyv harmadik részében a szerző az integritás erősítésének olyan módszerére tesz javaslatot, amelyet a személyi és a szervezeti kompetenciák fejlesztése alapoz meg. Ennek eredményként várható, hogy az integritás védelme, erősítése már az iskolai oktatásban elkezdődik, és így szélesebb, stabilabb alapokra épülhet elsőként Magyarországon a korrupció elleni, személyi és szervezeti kompetencián alapuló integritás-modell alkalmazása.
    A korrupció-megelőzési kormányprogram végrehajtásának kezdetén megjelenő tudományos igényű szakkönyvet Rétvári Bence a Közigazgatási Minisztérium parlamenti államtitkára és Kovács Árpád a Szegedi Tudományegyetem professzora ajánlja az érdeklődők figyelmébe.
    A KEP rendezvény végén az elnöklő Czeglédi József az Egyesület ügyvezető elnöke megköszönte a KEP nevében a szerző Báger professzor és az őt támogató szervezetek munkáját, amelynek eredménye lett ez a nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő színvonalú szakkönyv.
További információ: www.kepcp.hu

KEP Elnökség