2012. november 15., csütörtök 11:41

A Közép Európai Club Egyesület közleménye
    Budapest, 2012. november 15., csütörtök (OS) - Báger Gusztáv korrupcióval foglalkozó előadásáról

    Báger Gusztáv az Állami Számvevőszék tudományos tanácsadója és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzora nagy érdeklődéssel kísért előadást tartott a Magyar Kormány korrupció-megelőzési programjáról a Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP) e heti rendezvényén Czeglédi József KEP ügyvezető elnök, az MTA Köztestület tagja elnökletével. Az előadás a korrupciót, a köz vagyonát csökkentő tevékenységet a személyi és a szervezeti integritás megsértésének folyamatával összefüggésben mutatta be. Összehasonlította a korrupció elleni küzdelemnek azt a célravezetőbb típusát, amelyben az integritási szemléletet alkalmazó megelőzés áll előtérben a büntetéssel és a szankcionálással szemben. Az előbbi, tartós megoldást jelentő módszert sikerrel alkalmazták több országban (például Hollandiában). Ezt, valamint az Állami Számvevőszék tapasztalatait is figyelembe véve tartalmazza a Kormány – 2012. áprilisban elfogadott – programja az integritási szemléletmód alkalmazását. Az előadás sokoldalúan bemutatta a program megvalósításának alapelveit és megvalósításának folyamatát, a közreműködő közigazgatási intézmények feladatait, kiemelve a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium koordináló tevékenységének fontosságát. Rámutatott arra is, hogy az integritás erősítése nemcsak a korrupció visszaszorítását szolgálhatja eredményesen, hanem egyben a közigazgatási szervezet korszerűsítését, szervezeti kultúrájának kialakítását, az átláthatóság növelését is szolgálhatja.
Az előadó módot talált a korrupció, a korrupciós kockázatok mérése több módszerének segítségével arra, hogy sokoldalúan vázolja Magyarország közepes fokú korrupciós fertőzöttségét széles nemzetközi összehasonlításban, illetve az átlagosnál jobb helyzetét a közép-európai régióban.
Az előadást követő élénk vitában a hozzászólók üdvözölték a már igencsak szükséges korrupció-megelőzési kormányprogram megvalósításának elkezdését, és kifejezték azt a reményüket, hogy a program már középtávon érezhető módon eléri célját.
További információ: www.kepcp.hu


                  KEP Elnökség

    Kiadó: Közép Európai Club Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.