2012. november 19., hétfő 16:24

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség közleménye
    Budapest, 2012. november 19., hétfő (OS) - Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija és Bodnár Dániel, a Tett és Védelem Alapítvány elnöke hivatalos látogatást tett az Egyesült Államokban. A megbeszéléseken különösen nagy hangsúlyt kapott a törvényalkotás – jogalkalmazás - bírósági gyakorlat hármasának problémája a gyűlöletcselekményekkel és a gyűlöletbeszéddel kapcsolatban.

    A küldöttséget fogadták az amerikai külügyminiszter "Az antiszemitizmus ügyéért és a Holokauszt ügyekért felelős" különmegbízottjai, Douglas Davidson holokausztügyi különmegbízott, Michael Kozak, antiszemitizmus-ügyi különmegbízott és Stacy Bernard Davis főtanácsadó is. A látogatók egyeztetést folytattak a külügyminisztérium Magyarországért felelős osztályvezetőjével, Matthew Singerrel is. Szapáry György washingtoni nagykövet a nagykövetségen fogadta a látogatókat. Az ADL (Gyűlölet Elleni Liga), vezetőivel is találkoztak a delegáció tagjai. Az itt folytatott eszmecserén külön hangsúlyt kapott Baráth Zsolt, Jobbikos parlamenti képviselő felszólalásának ügye és az azzal kapcsolatos törvényalkotási munka. Ezzel a témával kapcsolatban a felek megállapodtak a halaszthatatlan lépésekben. A küldöttséget New York-i irodájában fogadta Elie Wiesel is. A megbeszélésen szót ejtettek a magyar holokauszt közelgő 70. évfordulójáról, amelynek emlékére a magyar zsidó közösségek vezetői 2014-et emlékévvé kívánják nyilváníttatni. Wiesel támogatja a kezdeményezést, és esetleg részt venne az az alkalomból tartott rendezvénysorozaton.

    Kiadó: Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.