2012. december 2., vasárnap 10:53

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2012. december 2., vasárnap (OS) - Az ombudsman alkotmánybírósági indítványa a Politikatörténeti Intézet iratainak állami tulajdonba vételével kapcsolatban

    Az alapvető jogok biztosa szerint a tulajdonhoz való jogot és a tudományos kutatás szabadságát sérti a levéltári törvény 2012. június 1-jei módosítása, amelynek nyomán válogatás nélkül állami tulajdonba kerültek a Politikatörténeti Intézet tulajdonában lévő pártiratok, valamint az általa letétként kezelt szakszervezeti iratok. Szabó Máté ombudsman az általános jellegű és a kompenzációt nélkülöző kisajátítást megteremtő, valamint az iratok további kutathatóságát is nehezítő rendelkezés alkotmányosságának vizsgálatát és megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.
    A panaszos – egy kiemelten közhasznú tevékenységet ellátó kutatóhely vezetője – beadványában azt sérelmezte, hogy a levéltári törvény 2012 júniusi módosítása során a törvény záró rendelkezései közé beillesztettek egy szakaszt. Annak alapján immár az állam tulajdonát képezik a Magyar Dolgozók Pártja és jogelődei, valamint a Magyar Szocialista Munkáspárt, illetve ezek társadalmi és ifjúsági szervezetei, továbbá a Szakszervezetek Országos Tanácsa, a szakszervezeti tanácsok, ágazati szakszervezetek iratai. Ezek az 1944 és 1989 közötti időszakban keletkeztek. A panaszos arra hivatkozott, hogy a törvénymódosítással indokolás nélkül állami tulajdonba vett iratok részben a Politikatörténeti Intézet levéltárának tulajdonában vannak, részben pedig szakszervezetekében, amelyeket a levéltár letétként kezel.

    Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.