2013. február 25., hétfő 12:10

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2013. február 25., hétfő (OS) - Tiszta lapot!

    A Magyar Nemzeti Bank az egyik legfontosabb pénzügyi, gazdasági intézmény, amely nagymértékben meghatározza a magyar társadalmi, gazdasági életteret, az emberek életszínvonalát.

Simor András hat éven át vezette az MNB-t, s kijelenthetjük: a pénzügyi-gazdasági szakma és a közvélemény jelentős része az ország szempontjából rendkívül károsnak tartja a most távozó elnök jegybanki tevékenységét.

A civil társadalom elvárja, hogy az elnök távozásakor az arra illetékes felügyeleti szervek, utóvizsgálatot lefolytatva, a civil kontroll bevonásával kiállítsák a működésről szóló végbizonyítványt. A vizsgálat a jövőt is szolgálja, mert így nem lesz lehetőség a visszamutogatásra.

A Gyurcsány – Bajnai szövetség által kinevezett elnökről, ismerve politikai szimpátiáját, joggal feltételezzük, hogy túlzó kiszolgálója volt az IMF-nek. A jelenlegi kormánnyal szembeni nyilvánvaló ellenszenve és ennek megfelelő lépései sokszor akadályozták a kabinet hatékony, többek között a szegénység felszámolására irányuló gazdaságpolitikai cselekvéseit.

Az alábbi kérdésekre várjuk az egyenes válaszokat:
1.  Az MNB monetáris politikája milyen veszteséget okozott a költségvetésnek, figyelemmel a hosszú ideig, mesterségesen magasan tartott jegybanki kamatokra?
2.  Jogilag és erkölcsileg elmarasztalható-e a Jegybank elnöke, hogy az adózást megkerülve, offshore cégben fialtatta vagyonát, miközben négy éven át az adófizetők pénzén 8 M Ft havi juttatásban részesült?

    Kiadó: Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.