2013. február 27., szerda 11:36

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2013. február 27., szerda (OS) - Az alapvető jogok biztosának nyílt levele Dr. Áder János köztársasági elnökhöz

    Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!
Az Országgyűlés jelenleg tárgyalja az Alaptörvény negyedik módosítását (Módosítás), amelyet az elfogadás után az Országgyűlés elnöke megküld a köztársasági elnöknek. Ezt követően a köztársasági elnök dönti el, hogy a normaszöveget aláírja-e, vagy pedig gyakorolja a politikai vagy az alkotmányossági vétó jogát.
A köztársasági elnök alkotmányos jogállásának megfelelően őrködik az államszervezet demokratikus működése felett. Az alkotmányos keretek között felléphet a demokratikus működés helyreállítása érdekében, ha olyan jelenséget tapasztal, amely az államszervezet működését súlyosan veszélyezteti. Az Alaptörvényből következően a köztársasági elnöknek valamennyi hatáskörét e jogállására figyelemmel kell gyakorolnia. Az államszervezet demokratikus működése feletti őrködés ugyanakkor a köztársasági elnök kizárólagos jogköre; e tevékenységet nem vállalhatja át sem az alapvető jogok biztosa, sem az államszervezet valamelyik másik intézménye.
Erre tekintettel fordulok nyílt levélben Köztársasági Elnök úrhoz. Fel kívánom hívni a figyelmét olyan körülményekre, amelyek befolyásolhatják abban a döntésében, hogy a Módosítást aláírja-e.

    Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.