2013. március 6., szerda 16:47

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség közleménye
    Budapest, 2013. március 6., szerda (OS) - Az 1848-49-es forradalom kitörésének 165. évfordulója alkalmából indít kampányt az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség. A kampány során az EMIH egyrészt emlékezni kíván azokra a zsidó hazafiakra, akik a magyar szabadságért küzdöttek, életüket adták hazájukért, másrészt fel akarja a hívni a zsidó közösség és a többségi társadalom figyelmét arra, hogy a zsidó identitás, a zsidó hagyományok és vallás megélése nem kizárja, hanem erősíti a hazaszeretetet. A Szabadságharc évfordulójára indított kampány adja az EMIH 1%-os kampányának alaptémáját is.

A kampány első fázisában utcai plakátokon egy hagyományos öltözetű zsidó kisfiú látszik, akinek a szíve fölötti részt egy qr kód takarja el. A qr kódra kattintva, vagy okos telefonnal leolvasva a kód kokárdára változik. A kampány vizuális világával, a qr kód használatával, a közgondolkodásba beégett téves reflexekre kívánja felhívni a figyelmet. A hétköznapi képzettársítás az lenne: a qr kód rejtekében egy sárga csillag lapul, felhívva a figyelmet a holokauszt traumájára. Az EMIH ezzel a közhellyel kíván szakítani provokatív kampányával, és felhívni a figyelmet a zsidó közösség összetett, sémáktól mentes, sokszínű beállítódásaira.

Az EMIH korabeli történeti források, köztük zsidó hősök életútjának bemutatásával kezd majd információs kampányt a közösségi portálokon, emellett pedig közterületi plakátokon hívja fel a figyelmet a magyar zsidó identitás szép hagyományára.

identitas.zsido.com

Kiadó: Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség