2013. március 13., szerda 07:25

A Közép-Európai Club Egyesület közleménye
    Budapest, 2013. március 13., szerda (OS) - KEP Fórum a biztonságpolitikai kihívásokról 2013-ban Prof. Dr. Nógrádi György a Közép-európai Pannonia Szenátora lett

A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP) márciusi, budapesti Törzsasztal Fórumán Prof. Dr. Nógrádi György a Budapesti Corvinus Egyetem Védelemgazdasági Tanszékének vezetője tartott nagy érdeklődéssel kísért előadást a 2013. év elejét jellemző biztonságpolitikai kihívásokról. Előadásában hangsúlyozta, napjaink biztonságpolitikáját jelentősen befolyásolja, hogy megtörtént az új amerikai vezetés beiktatása. A Clinton-Kerry külügyminiszter váltással változóban vannak az amerikai biztonságpolitikai prioritások. Az amerikai biztonságpolitikában Ázsia szerepe megnövekedett. Láthatóbbá válnak az USA és Kína érdekei, az egymásrautaltság és a konkurencia az eljövendő kétpólusú világban. A biztonságpolitikát befolyásolja a világgazdasági válság máig tartó hatásai, az Európai Unió dilemmái az euro-zóna válságával és a keleti bővítéssel kapcsolatban. Megoldatlan válságövezetek találhatók 2013. év elején a Közel-Keleten, a Közép-Keleten, komoly kihívást jelentenek az ázsiai szigetviták és az afrikai polgárháborúk is. A rendezvény keretében hg. Esterházy Antal KEP elnök átnyújtotta Prof. Dr. Nógrádi Györgynek "a Közép-Európai Pannonia Szenátora" kitüntető oklevelet eddigi kiemelkedő munkásságáért. Az ünnepi laudációt Szunai Miklós az Emberi Méltóság Tanácsa főtitkára, a Széchenyi Tudományos Társaság ügyvezető elnöke, a KEP Szenátora tartotta.

KEP Elnökség

Kiadó: Közép-Európai Club Egyesület