2013. március 13., szerda 10:35

A Rovás Alapítvány közleménye
    Budapest, 2013. március 13., szerda (OS) - A tudomány képviselőinek nyilatkozata. A székely-magyar rovás és a rovás íráscsalád nemzetközi szabványosítása körüli botrányok kapcsán a számítástechnikai kódolással és a rovással foglalkozó tudományos kutatók, műszaki és tartalomfejlesztők, valamint felhasználók közös nyilatkozattal fordulnak a hazai és nemzetközi szabványosítási szervezetekhez, a kulturális kormányzathoz és a sajtóhoz.

    A nyilatkozat 6 szerzője és 27 támogatója kérik a tudománytalan és a rováshasználatot korlátozó ír-osztrák szabványjavaslaton alapuló, eljárási szabálytalanságokkal terhes folyamat azonnali leállítását és annak a tudomány képviselői, a szakemberek és felhasználók konszenzusa alapján való újraindítását.
    Alulírottak határozottan kérjük a "Hungarian" kódblokk kivételét az ISO/IEC 10646 számú (Unicode) karakter-kódolási szabvány továbbfejlesztési folyamatában jelenleg zajló (DAM-szintű) szavazásból és visszatételét a munkacsoport (SC2/WG2) szintre. Kérjük továbbá az ISO/IEC 15924 írásnév-kódolási szabványban a hibás "Old Hungarian" és a "Hungarian Runic" elnevezések törlését és megváltoztatását a felhasználói és kutatói körök konszenzusával kialakítandókra.

Link: http://rovas.info/index.php/hu/szabvanyositas/1538-tudelet

Szerzők:
Demeczky Jenő, villamosmérnök, nyelvész
Dr. Iványos Lajos, matematikus, villamosmérnök
Dr. Hosszú Gábor, villamosmérnök, jogász
Rumi Tamás, mérnök-MBA, rováskutató
Sípos László, mérnök-MBA, Rovás Alapítvány elnöke
Dr. Zelliger Erzsébet, nyelvész-nyelvtörténész

    Kiadó: Rovás Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.