2013. március 21., csütörtök 16:19

A Külügyminisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2013. március 21., csütörtök (OS) - Győri Enikő, a Külügyminisztérium államtitkára 2013. március 21-én sürgősséggel hivatalába kérette Alexandru Victor Micula Budapestre akkreditált román nagykövetet. Az államtitkár neheztelését fejezte ki Victor Ponta román kormányfő 2013. március 19-i Adevarul nevű román újságnak adott interjúja miatt, és a román fél magyarázatát kérte.

    Győri Enikő a román miniszterelnök sajtóban megjelent szavait sokkolónak nevezte. Emlékeztetett a Martonyi János külügyminiszter 2013. március 4-5-i bukaresti látogatása során tett megállapodásra, amely szerint a két fél nem üzenget egymásnak a sajtón keresztül, hanem a vitás kérdések megtárgyalására kizárólag a diplomáciai csatornákat használják. Az eset óta alig telt el két hét, és a román fél a nyilatkozattal súlyosan megsértette a megegyezést. Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy román részről az elmúlt év során is történtek a magyar felet aggasztó, hasonló megnyilvánulások.
    Győri Enikő nemcsak a román fél legutóbbi megnyilatkozásának formáját, hanem annak tartalmát is súlyosan kifogásolta. Rámutatott, hogy a román fél a miniszterelnöki nyilatkozattal csatlakozott a Magyarországot megalapozatlanul bírálók táborához. Az államtitkár kiemelte továbbá, hogy Románia nyíltan lépett fel Magyarország ellen, s ez a megnyilvánulás ellentétes az európai együttműködés szellemiségével és a magyar–román stratégiai partnerség gyakorlatával.
    Kiadó: Külügyminisztérium

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.