2013. március 27., szerda 10:05

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület közleménye
    Budapest, 2013. március 27., szerda (OS) - Állásfoglalás a parlagfű-problémáról - közzéteszi a zöldek gödöllői találkozójának parlagfű szekciója

    Magyarország Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országa. A parlagfű allergén pollenjével nagyobb egészségügyi, környezeti és gazdasági kárt okoz, mint az összes többi allergén növény együttvéve.
A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület fennállása óta küzd a parlagfű visszaszorításáért. A parlagfűvel kapcsolatos információk terjesztésével, parlagfűirtási akciók szervezésével, lakossági parlagfű-bejelentések fogadásával járul hozzá a parlagfű-mentesítés ügyéhez.
Javaslataink az Országgyűlésnek és a kormányzatnak:
1. Vissza kell állítani a személyi jövedelemadó egyszázalék parlagfűmentesítési célra történő felajánlásának lehetőségét. Ez biztosítaná a parlagfű elleni védekezés központi kiadásainak teljeskörű fedezetét.
2. A közérdekű védekezés végrehajtásának törvényi szigorítása. A jelenlegi szabályozás elnéző egyes haszonnövények, például a parlagfüves napraforgótáblák kényszerkaszálása esetében, holott a pollenter-helés meghatározó része innen származik.
3. Operatív kormányzati szerv létrehozása (kormánybiztos). Csak a kizárólagosan a parlagfű elleni védeke-zéssel foglalkozó központi szerv garantálhatja a több tárcát érintő feladat végrehajtását.
4. Egylépcsős felmérés-végrehajtási rendszer bevezetése.  A mezőgazdasági parlagfű-fertőzés észlelésétől a végrehajtásig eltelt időt 2 hétben kellene maximálni.
Gödöllő, 2013. március 23.

    Kiadó: Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.