2013. április 17., szerda 12:53

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye (3. rész)
    Budapest, 2013. április 17., szerda (OS) - Több mint 7 milliárd forintot fordít a kormány azokra a fogyatékossággal élőket támogató programokra, melyekben a kerekesszékesek mellett kiemelt figyelmet kapnak a siketeket, a vakokat vagy éppen az autizmussal élőket segítő akadálymentesítések. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2010-es kormányváltás óta, az Új Széchenyi Terv keretében megvalósítandó fejlesztések, beruházások, szolgáltatások finanszírozásánál fokozott figyelmet fordít az akadálymentesítésre és annak kötelezővé tételére.

    A 2007-2010-es időszakban – a kormányváltásig – a közszolgáltatások egyenlő esélyű hozzáférésére fordított közel 15 milliárd forint elköltése ellenére az akadálymentesség messze nem érte el azt a szintet, ami a törvényi határidők leteltével elvárható volt. Komoly nehézséget jelentett továbbá, hogy a korábbi pályázati feltételrendszer nem igazodott a jogszabályi előírásokhoz és a megítélt összegek felhasználásáról nem állt rendelkezésre hitelt érdemlő adat. Nem tudjuk tehát, hogy a 2007 és 2010 között elköltött forrásokból pontosan hol és milyen intézményeket akadálymentesítettek.  
A fogyatékos emberek érdekeit szem előtt tartva ezért a jelenlegi kormányzat úgy döntött, hogy folytatja az akadálymentesítést, elindít egy országos kormányzati és önkormányzati felmérést. Az így létrejövő adatbázis alapján hatékonyabbá válik az akadálymentesítésre szánt források felhasználása.

    Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.